PROSVETARI I DALjE U ŠTRAJKU ALI OKUPLjANjE NA TRGU ODLOŽENO

tankosic

PROTEST „NA ČEKANjU”
Intenzivni svakodnevni pregovori sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Vlade Srbije, a kojima se prošlog petka priključio i premijer Aleksandar Vučić, naveli su sindikate u prosveti da protest u Zrenjaninu, zakazan za sredu 26. novembra, odlože. Međutim, štrajk u ovdašnjim školama se nastavlja i časovi su i dalje skraćeni na 30 minuta, jer, kako kažu prosvetni radnici u štrajku, u prethodnim periodima obustave nastave dugo su nadležnima verovali na reč, sada će im verovati tek kada stave potpis na ugovore kako bi osigurali svoje zahteve.Kako je istakao Dušan Kokot, koordinator Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Zrenjaninu, prosvetari se nadaju povoljnijem ishodu.
Čak se i nadležni u Vladi Srbije slažu da je ovakvo stanje neodrživo i da su razlozi za štrajk prosvetnih radnika opravdani. Nedelju iza nas obeležio je miran štrajkački vikend, bez pritisaka u javnosti, nije se pretilo ljudima koji su u štrajku. Dogovor je da se Zakon o platnim razredima radi za sve direktne korisnike budžeta – rekao je Kokot i pozvao kolege da istraju u ovom protestu.
Nikola Tankosić, pot­predsednik Sindikata pro­svetnih radnika Banata pod­setio je da je tokom ove dve nedelje koliko traje štrajk, više od 75 odsto prosvetnih radnika učestvuje u njemu te da će i ostati tako, sve dok se ne nađe neko kompromisno rešenje. On je dodao i to da je odziv škola u Zrenjaninu izuzetno veliki, čak preko 90 odsto, kao i u čitavom Srednjobanatskom okrugu. Takođe, Tankosić je podsetio na zahteve štrajkača koji se, pored izuzimanja prosvete iz smanjenja zarada, odnose i na donošenje Zakona o platnim razredima koji će obuhvatiti čitav javni sektor, kao i na hitno zaključivanje novog kolektivnog ugovora za zaposlene u prosveti i uključivanje u izradu dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Tokom ove nedelje formirana je radna grupa za izmene i dopune posebnog kolektivnog ugovora, u kojoj su članovi sva četiri reprezentativna sindikata prosvetara, kao i predstavnici Vlade RS. Sindikati očekuju da poseban kolektivni ugovor bude završen najkasnije do ponedeljka i da kroz taj dokument „nešto dobiju“, što je uslov za potpisivanje sporazuma sa Vladom o zamrzavanju štrajka do uvođenja platnih razreda.

listzrenjanin.com

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*