Prosvetari najavili štrajk, traže promenu zakonske i ustavne regulative

strajk-prosvetara-1

 

Radi hitnog preduzimanja mera protiv nasilja u školama, pod parolom „Ko je sledeći”, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u štrajk upozorenja 8. novembra, na Dan prosvetnih radnika.

 

Tog datuma u školama-članicama Unije časovi neće biti održani od 12 do 13 časova, a njeni predstavnici izaći će pred Vladu Republike Srbije.

– Tema je urgentna i u ovom trenutku nerešiva, bar na način koji se dosad primenjivao – kaže za „Dnevnik” predsednica USPRS-a Jasna Janković. – Nasilje u školama nije više samo vršnjačko, već se prenelo na nastavnike i pomoćno osoblje, a poslednji slučaj iz Sremske Mitrovice pokazao nam je da niko nije pošteđen, pa čak ni direktor. Neposredan povod za ovaj štrajk je, dakle, sremskomitrovačka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, zbog toga što je četiri godine pokušavala da reši problem deteta koje je činilo nasilje nad svojim vršnjacima. Ona je uradila sve po protokolu i zakonu, ali, nažalost, druge službe, u konkretnom slučaju Služba za socijalni rad, a možda i Dom zdravlja, nisu joj pružile podršku. Na kraju se to završilo na najgori način i po dete i po školu. Igrom slučaja, direktor nije teže povređen, a đak je odmah sankcionisan.

Kako priznaje, škola očigledno ne može i ne ume sama, a osim Vlade, važnu ulogu u borbi protiv nasilja ima i uređivačka politika televizija.

Nasilje u školama nije više samo vršnjačko već se prenelo na nastavnike i pomoćno osoblje, a poslednji slučaj iz Sremske Mitrovice pokazao nam je da niko nije pošteđen, čak ni direktor

– Porast nasilja može da se konstatuje golim okom, ne morate biti stručnjak. Nije to samo gurkanje u redu za užinu već zaista ozbiljan napad integriteta. Ovog puta odlučili smo da budemo uzbunjivači javnosti jer smatramo da sama priča o tome nije dovoljna. Na drugoj strani, svakako postoji rešenje, a ono se nalazi u našoj svesti i borbi svakog pojedinca na svoj način – dodaje Jankovićeva, ističući da bi sama predsednica Vlade Ana Brnabić morala da postane koordinator tela koje će obuhvatati ministarstva prosvete, rada i socijalne politike, zdravlja i MUP.

S tim u vezi, Unija će 8. novembra sugerisati da se promeni sva zakonska regulativa koja pomenuta ministarstva sprečava da rade svoj posao u tom domenu. Na spisku zahteva biće i promena ustavne regulative, tačnije uvođenje statusa službenog lica za prosvetne radnike, što bi im pružilo određenu sigurnost jer bi se oštrije kažnjavali oni koji napadaju njihov integritet.

Pominjući dva incidenta koja su obeležila prethodne godine – jedan u Zrenjaninu, kada je učenik otrgao dnevnik iz ruku nastavnice, a drugi u Mladenovcu, kada je, radi opklade, đak ustao nasred časa i udario profesorki šamar – Jankovićeva je dodala kako nikada nije urađena statistika takvih slučajeva nasilja, te da se oni prikrivaju.

- Prikrivaju ih upravo oni koji ga trpe jer se smatra da nastavnik koji je to doživeo nije dovoljno dobar ili da je dao povoda. A to može svakome da se desi. Zato je naša akcija dobila ime „Ko je sledeći”. Nasilje svakako nije nešto što može da se otkloni preko noći, ali svi treba da se borimo protiv njega – zaključuje.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*