Prosvetari ponovo protestuju 12. juna

draganm530
Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije okupiće se 12. juna ispred zgrade Ministarstva prosvete i ponovo zatražiti rešavanje problema tehnoloških viškova, do koga će doći zbog manjka učenika, potvrdio je za Danas Dragan Matijević, predsednik Unije. On očekuje dolazak između 1.000 i 2.000 članova Unije, kojima će podršku pružiti i članovi Konfederacije slobodnih sindikata.

- Ponovićemo zahteve i tražićemo da nas primi ministar prosvete. Pošto će obrazovni zakoni ubrzo biti u skupštinskoj proceduri, pokušaćemo da se izborimo za naše zahteve preko Odbora za prosvetu Skupštine Srbije i poslaničkih grupa – kaže Matijević.

Ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je juče zahteve sindikata kao „neutemeljene i nerealne“. Komentarišući jedan od ključnih zahteva da se ograniči broj učenika u odeljenju na 25, Obradović je rekao da je već sada taj prosek 20,5 učenika. On je kazao da odeljenja sa više od 30 đaka ima samo u medicinskim i pravnim školama i gimnazijama.

- Ako bi se u tim školama smanjio broj đaka na 25, to bi zahtevalo otvaranje novih odeljenja i zapošljavanje najmanje 1.000 ljudi, a sadašnji tehnološki viškovi ne bi zadovoljili te potrebe jer nisu istog profila. Znači, zahtev nije da se sačuva fond časova za nekoliko stotina ljudi, već on suštinski ima za cilj povećanje broja zaposlenih u većim gradskim centrima – ocenio je Obradović.

Dragan Matijević tvrdi da su ministrove računice „falsifikat“, napominjući da u 550 škola ide 1.536 đaka i da je zahvaljujući tim podacima izračunat prosek od 20 učenika po odeljenju na nivou cele Srbije. On dodaje da neće biti potrebe za otvaranjem novih radnih mesta, ako se broj učenika u odeljenju ograniči na 25, jer će sve časove moći da „pokriju“ zaposlenih koji su tehnološki višak i koji su već u sistemu.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*