Просветари: Шарчевића није брига за болесне наставнике

zvonimir-jovic-1024x683

Сложили смо се са министром Шарчевићем да се не слажемо, изнели смо бројне замерке, а став који ми тврдо заступамо и који није уважен је да здравствено угрожене категорије наставника и ученика у току епидемије не би требало да долазе у школе, каже за Нова.рс Звонимир Јовић из Уније синдиката просветих радника након састанка министра просвете са репрезентативним синдикатима. Став да старије или хронично оболеле наставнике треба поштедети заступа и Форум београдских гимназија.

“Није било неких питања за које нисмо могли да нађемо заједнички језик и сви смо свесни ситуације у којој се налазимо. Сагласили смо се да је специфичност сваке установе и регије другачија и да установе, у складу са својом аутономијом могу да изаберу који ће од понуђених модела да примењују у складу са ресурсима којима располажу “, навео је Шарчевић после састанка са представницима просветних синдиката.

Из ових министрових речи би се могло заључити да се у свему сагласио са синдикатима. Међутим, представници појединих синдиката тврде другачије.

Звонимир Јовић из Уније синдиката просветих радника каже да су се “сложили само да се не слажу”.

Наводи да је добро што је до састанка дошло, али да је то требало да се деси још крајем јула или почетком августа, да би се заједно усагласили о упуству како организовати наставу од јесени.

Према његовим речима, синдикати су изнели бројне замерке, али је питање шта ће од тога бити уважено.

“Став који ми тврдо заступамо је да угрожене категорије наставника, и ученика наравно, као и они који у домаћинству имају особу која спада у угрожену категорију, могу наставу да држе или прате само онлајн”, објашњава Јовић за Нова.рс.

Додаје да за тај став није уважен.

“Како ћете оног ко има притисак, дијабетес или неку још тежу болест отерати у учионицу и ризиковати да он добије корону?”, пита се Јовић.

Између синдиката и министра просвете, како каже, постоји и неслагање о томе шта се подразумева под онлајн наставом.

“Кад министар каже онлајн настава, он мисли на наставу пре РТС-а, што није онлајн настава. Осим у неким појединачним ретким случајевима, за сада нема онлајн наставе”, каже он и објашњава:

“Права онлајн настава подразумева коришћење платформи, било да је то Гугл учионица, било је да су у питању Мајкрософтове платформе, где би наставник био у директом контакту са ученицима, где би се одржавала предавања”.

Представници Форума београдских гимназија саопштили су да је Министарство просвете подржало већину њихових предлога – оне који су се односили на маске и ПСР тестове, али не и тај да се поштеде старији просветни радници и они са хроничним оболењима.

“Министарство није подржало предлог о поштеди старијих од 60 година и хронично оболелелих образложући такву одлуку законском регулативом”, наводи се у саопштењу.

Потпредседница Синдиката “Независност” Ружица Тодић Брдарић каже за Нова.рс да су они као синдикат нагласили да им је безбедност деце на првом месту.

Што се тиче предложених мера, каже да су оне уз одређене корекције изводљиве.

“Мислим да би у великом броју случајева све могло да се изведе уз једну корекцију распореда часова који се прилагођава за конкретну школу”, каже Тодић Бадрић.

Додаје и да су они инсистирали смо на аутономији сваке школе због специфичности посла и образовних профила.

Примедбу су имали на предлог да није неопходно правдање изостанака.

“Ми као синдикати смо против тога да родитељи не морају ни на који начин да оправдавају изостанак ученика. Сматрамо да је то једно подилажење родитељима које може да се искористи” наводи.

Професори и синдикати су до сада изнели бројне примедбе на правила које је прописало Министарство просвете, по којима ће бити организована настава у школама.

Примедбе се односе на проблем дељења одељења кад имају више од 30 ученика, јер је прописано да у свакој групи мора да буде највише 15 ђака. Проблематичан је и мањак наставног особља и простора у школама, као и непостојање јасних упутства о томе шта радити ако неко у школи оболи од коронавируса.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић одржао је састанак са представницима Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), Унијом синдиката просветних радника и Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност”.

Како је саопштено из Министарства просвете, на састанку се разговарало о реализацији и моделима наставе у основној и средњој школи, које је усвојио Кризни штаб за заштиту становништва од заразних болести ЦОВИД-19.

Извор: Nova.rs

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*