Prosvetari traže povećanje koeficijenata

bg-ucionic_620x0

Sindikati obrazovanja tražiće korekciju koeficijenata ili povećanje cene rada u prosveti, jer Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ne donosi poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju. To je jednoglasna ocena svih reprezentativnih sindikata obrazovanja, koji su tražili razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Sindikalci su se juče sreli sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, koji se, kako tvrde u Uniji sindikata prosvetnih radnika, složio da pomenuti nacrt predstavlja „formu bez suštine“.
- Zajednički stav svih prisutnih je protivljenje donošenju ovakve regulative, koja ne može da ispuni očekivanja prosvetnih radnika, niti da poveća njihove zarade. Evidentno je da ovaj zakon ne nudi odgovarajuća rešenja, pa smo sa ministrom razgovarali o drugim mogućnostima poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih. Predloženo je povećanje koeficijenata ili cene rada. Razgovarali smo i o mogućnosti isplate novogodišnje nagrade, predviđene sporazumom o rešavanju spornih pitanja, koji su vlada i sindikati potpisali posle prošlogodišnjeg štrajka – navode u Uniji.

A Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zatražio je pomoć i posredovanje Internacionale obrazovanja, Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata, Evropskog foruma Evropske konfederacije sindikata i Međunarodne organizacije rada, zbog toga što Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ne obezbeđuje nikakvo poboljšanje materijalnog položaja prosvetara. U “Nezavisnosti” ocenjuju da taj nacrt “ne vrši korekciju, već konzervira postojeće stanje i predstavlja obmanu zaposlenih u obrazovanju”.

I iz Sindikata obrazovanja Srbije poručuju da su veoma nezadovoljni nacrtom zakona o platama u javnom sektoru, kojim se ukida kategorija minulog rada, suspenduju kolektivni ugovori, a nejasno je kako će sistem platnih razreda i platnih grupa funkcionisati u praksi.

- Sindikati javnog sektora: prosvete, zdravstva, nauke, kulture, uprave, pravosuđa, policije… održaće sledeće nedelje zajednički sastanak na kojem će doneti odluku o budućim zajedničkim aktivnostima – kažu u Sindikatu obrazovanja Srbije.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*