Prosvetari traže sastanak sa ministrima finansija i prosvete: Plate glavni zahtev

konf1530-300x169

Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvali su ministre finansija i prosvete na hitan razgovor kako bi utvrdili visinu osnovce za obračun i isplatu plata zaposlenima u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika. Sindikati podsećaju da je, po kolektivnom ugovoru, rok za to 15. novembar i da bi dogovor trebalo da bude postignut pre usvajanja budžeta za narednu godinu.
Miodrag Skrobonja, član Unije, kaže za Danas da je vlada obećala povećanje plata za jedan odsto u narednoj godini za ceo javni sektor, ali da sindikati prosvetara neće odustati od zahteva za korekciju koeficijenata zaposlenima u obrazovanju.

Skrobonja podseća da su reprezentativni sindikati sa prethodnom vladom dogovorili izmene koeficijenata koje bi se sprovele od 2014 do 2016. godine, kako bi se uspostavio odnos jedan prema tri između najniže i najviše plate u prosveti.

Pregovore sa ministrima prosvete i finansija nedavno su tražila i druga dva reprezentativna sindikata prosvetara – Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS „Nezavisnost“, koji takođe zahtevaju da postepena promena koeficijenata startuje od naredne godine. Zajednički nastup sva četiri reprezentativna sindikata zasad nije na pomolu, iako imaju identičan zahtev.

Prosvetarima će oktobarska plata, koja se isplaćuje u novembru, biti veća za 0,5 odsto, pa će u proseku dobiti po 204 dinara.

Zaustaviti zapošljavanje
Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika traže od nadležnih da preduzmu mere kako bi se zaustavilo dalje zapošljavanje novih ljudi, jer u obrazovnom sistemu postoji više od 30 odsto zaposlenih sa nepunom normom, za koje se plaćaju svi porezi i doprinosi, što je, kako tvrde sindikalci, „neracionalno i štetno za budžet“.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*