Prosvetni radnici iz Zrenjanina pridružiće se kolegama na protestu u Beogradu

svetlana-bajcetic-i-aleksandra-mazic

Prosvetni radnici iz Zrenjanina, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, pridružiće se svojim kolegama iz cele Srbije, na protestu koji će biti održan 8. novembra u Beogradu. Protest se održava na Dan prosvetnih radnika i to je još jedna prilika da zaposleni skrenu pažnju javnosti na izuzetno tešku situaciju u prosveti. Ovom prilikom oni će i ponoviti svoje zahteve.

Profesor početnik bez starešinstva danas ima platu nižu od prosečne zarade u Srbiji i to prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. To je najbolja ilustracija položaja prosvete u Srbiji – rekla je članica Unije prosvetnih radnika Srbije u Zrenjaninu Svetlana Bajčetić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je dodala da su zahtevi isti, jer ih Vlada Srbije do sada nije ispunila.

Zahtevi od kojih zaposleni u prosveti ne odustaju su da se u budžetu za narednu godinu planira veće izdvajanje za prosvetu. Unija takođe traži da se rebalansom za ovu godinu obezbedi 20 odsto više novca, kao i da se isplata ličnih primanja u sistemu prosvete izjednači sa zdravstvom, odnosno da se isplata obavlja 5. i 20. u mesecu.

Prosvetni radnici traže podršku roditelja

Jedan od zahteva je i da se isplati ostatak dugovanja od Svetosavskih odnosno Novogodišnjih nagrada. Do sada je isplaćeno 10.000, a ostalo je da se isplati još 50.000 dinara.

Tražimo korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom. Tu su i dugovanja za angažovanje i putni troškovi članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu, kao i isplata dugovanja kolegama koji su radili po IOP programima. Zahtevamo i isplatu toplog obroka i regresa svim kolegama koji na to imaju pravo – istakla je Bajčetić.

Profesorka Aleksandra Mažić je ovom prilikom zatražila podršku roditelja.

Stanje u prosveti je takvo da uskoro neće imati ko da uči decu. Već nedostaju profesori fizike i matematike. Neće biti ni profesora književnosti. Roditeljska podrška je neophodna kako bi se situacija u prosveti popravila – istakla je Mažić.

Izvor: zrenjaninski.com

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*