Prosvetni radnici na novim pregovorima sa Vladom

pregovori

BEOGRAD – U eri razvoja digitalne tehnologije omogućena su znatna olakšanja u učenju, poslovanju, uslugama, te posebno u administraciji u kojoj se pisani dokumenti zamenjuju elektronskim. Međutim, čini se da to nije slučaj u školama koje su i dalje zatrpane dokumentima ručno pisanim iako je od uvođenja elektronske evidencije učenika prošlo više od pet godina. Zahtev za smanjenje pedagoške administracije koji su sindikati u prosveti uputili resornom ministarstvu naišao je na odobrenje i očekuju realizaciju dogovorenog. Ipak, veći problem od smanjenja školske administracije za nastavnike u prosveti jesu male zarade.

Četiri reprezentativna sindikata, ujedinjena oko zahteva da se nastavniku početniku plata izjednači sa prosečnom republičkom i da se naknada za odeljenske starešine poveća na sedam odsto, ne odustaju od ranije dogovorenog, a to je da će stupiti u štrajk skraćenjem nastave od 30 minuta od 16. oktobra ukoliko sutrašnji pregovori sa Vladom Srbije ne donesu povoljne rezultate.

I dogovora oko izjednačenja plate nastavnika početnika sa prosečnom republičkom, bilo bi da novca u budžetu za te namene ima dovoljno. Kako kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Vojvodini i jedan od pregovarača Zvonimir Jović, povećanja od pet i po i najavljenih deset odsto nisu dovoljna da se plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno masterom izjednači sa ostalim profesijama istog nivoa obrazovanja. Rešenje vidi u vanrednom povećanju zarada i zato bi, prema rečima Jovića, bio potreban dogovor oko planiranja narednog budžeta Srbije.

Prema Jovićevoj proceni, štrajkom bi bilo obuhvaćeno oko hiljadu škola u kojima su članovi četiri reprezentativna sindikata. Dodaje da je skraćenje nastave na 30 minuta poslednja odbrana u borbi za bolji materijalni položaj nastavnika. Takođe, kaže da bi povoljni rezultati dogovora sa Vladom Srbije bili izdvajanje novca u budžetu za sledeću godinu za vanredna povećanja zarada u obrazovanju koja bi bila ostvarena u prvih šest meseci.

Paralelno sa poboljšanjem materijalnog položaja nastavnika vode se razgovori oko unapređenja pedagoške administracije koja je, kako kaže Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, obimna i zastarela. Na dosadašnjim radnim sastancima sa predstavnicima resornog ministarstva, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i inženjerima koji održavaju ES Dnevnik, predstavnici sindikata predstavili su ukupno 17 predloga za pojednostavljenje školske administracije. Romandić kaže da su se i u ministarstvu složili da nema potrebe da se udvostručuje dokumentacija, to jest da se ona vodi i u pisanom i elektronskom obliku.

Prema mišljenju ministarstva Đačke knjižice bi trebalo da ostanu, dok su sindikati imali obavezu da do prvog oktobra dostave predloge dokumenata koji bi bili obuhvaćeni ES Dnevnikom. Prema rečima Romandićeve nije razgovarano o vođenju formativne ocene i opisu brojčane.

Naša sagovornica kao rešenje problema vidi u analizi prethodnih reformskih odluka i prepoznavanju potreba današnjeg deteta koje nisu iste kao ranije.

Dogovoreno je da se uspostavi jedinstveni obrazac za globalne i operativne pripreme, dok operativne planove za dodatnu i dopunsku nastavu nije neophodno pisati unapred.

Sastanak predstavnika četiri reprezentativna sindikata sa premijerkom Vlade Srbije i predstavnicima resornog ministarstva i Ministarstva finansija zakazan je za sutra od čijeg će ishoda zavisiti stupanje u štrajk najavljen za 16. oktobar. Glavna tema sastanka biće uvećanje zarada zaposlenih u prosveti.

Izvor: RTV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*