Prosvetni radnici protestovali u Nišu: Dovedeni smo do prosjačkog štapa

dostojanstvo

Prosvetni radnici iz Niša protestovali su danas ispred zgrade u kojoj se nalazi Školska uprava za područje Nišavskog okruga i zatražili hitno poboljšanje svog statusa i rešavanje nagomilanih problema u prosveti.
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić rekao je da prosvetni radnici podsećaju vlast da postoji jedna profesija koja je maltene dovedena do prosjačkog štapa.

„U prosveti ne valja dosta toga, počev od Zakona o osnovama sistema osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Prosvetni radnici su nezadovoljni materijalnim statusom, svojom bezbednošću i bezbednošću učenika u školama. Nezadovoljni smo odnosom čitave države i čitave javnosti prema prosveti i prosvetnim radnicima. Nezadvoljni smo političkim zapošljavanjem u prosveti koje sve više i više uzima maha Sve će to dovesti do kraha ne samo prosvete, nego čitavog društva. U Srbiji se iz godine u godinu urušava prosvetni sistem. Sve je gore. Jednog trenutka ćemo dotaći dno i tada više neće biti prostora za neki pomak“, istakao je Ćirić.
On je kazao da su prosvetni radnici sve opterećeniji i trpe sve veći i veći pritisak.

„Sve je veća odgovornost prosvetnih radnika, a sve je manje mogućnosti da prosvetni radnici odgovore svim tim obavezama. Uvek je prosvetni radnik, nastavnik, odeljenski starešina, pedagog, direktor odgovoran za sve što se dešava u školi. Nameću nam da mi moramo da vodimo računa o deci 24 časa dnevno i u školi i van škole. Da vodimo računa sa kim se dopisuju na društvenim mrežama, kako se ponašaju i ako se ne daj bože nešto desi, opet smo mi odgovorni i cela škola“, izjavio je Ćirić.

Izvor: nova.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*