Prosvetni radnici sa protesta poručili: Ovo ne možemo više da trpimo

protest-stop-nasilju-u-skolama-1

Prosvetni radnici okupili su se danas na Trgu slobode u Zrenjaninu na protestnom skupu pod nazivom „Stop nasilju u školama“, koji je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Povod za protest su poslednji nemili događaji u školama širom Srbije u kojima su žrtve nasilnika, ne samo učenici, nego i profesori i nastavnici.

Na današnjem skupu je ponovljen zahtev upućen državi da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica.

– Desila se kap i prelila se čaša, i više nije moglo da se trpi. To što je izmaknuta stolica jednoj koleginici znači da je izmaknuta stolica našoj profesiji. Mi više nismo mogli da trpimo ovo i zato smo se okupili – poručio je profesor Milan Galić.

Njegova koleginica Gordana Mićić je kazala da prosvetni radnici brane jedino što im je preostalo, a to je dostojanstvo.

– Slučaj nasilja koji se dogodio našoj koleginici bio je povod zašto smo se okupili. Stvarni razlog, uzroci i posledice su mnogo veći i ne osećamo ih samo mi, nego čitavo društvo. Ovo je bio način da se skrene pažnja na to – istakla je Mićić.

protest stop nasilju u školama

Traže status službenog lica

Profesorka Aleksandra Mažić je navela više slučajeva nasilja u školama u Srbiji, dok je potpredsednik USPRS Zvonimir Jović kazao da deo krivice zbog stanja u školama snose i prosvetni radnici. Jović je pojasnio da kada se desi nasilje, većina nastavnika to sakriva.

– Zašto to rade? Zato što se plaše da će ih proglasiti za loše nastavnike. Nasilje se mora prijaviti i ono se mora sprečiti – rekao je Jović i pojasnio zašto ovaj sindikat traži da se prosvetarima dodeli status službenog lica.

Kako je istakao, možda to nije najbolje rešenje i ideja, ali traže da se krene od nečega.

– Želimo da se izborimo za status zahvaljujući kojem će se svaki napad na nastavnika tretirati kao krivično delo. Za krivično delo se ide u zatvor i plaćaju se velike novčane kazne. Pa, neka mladi nasilnici i njihovi roditelji razmisle pre nego što požele da nasrnu na nastavnika – poručio je Jović.

protest stop nasilju u školama

protest stop nasilju u školama

 

protest stop nasilju u školama

protest stop nasilju u školama

Izvor: zrenjaninski.com

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*