Protest sindikata prosvetara:“Dosta s prevarama“

protest25-1

Svetosavski protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održan je danas u podne u Beogradu, a članovi tog sindikata zatražili su ispunjenje odredbi Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti iz 2015. godine posebno ističući zahtev za uvođenje platnih razreda, kako bi se poboljšao materijalni položaj prosvetnih radnika.Predsednica USPRS-a Jasna Janković rekla je novinarima u Domu sindikata da su se predstavnici sindikata iz cele Srbije okupili uoči 27. januara, školske slave Sveti Sava, kako bi javnost obavestili o „strašnim stvarima koje se u obrazovanju dešavaju“.

„Nikako da nađemo zajednički jezik s vlastima, s predstavnicima ministarstva (prosveta). Svi se pozivaju na to da treba da nas primi premijer (Aleksandar Vučić) i da on odluči o tome šta će biti s našim povećanjem, ali uz mnoga obećanja, premijer nas nije primio od marta 2016. godine“, rekla je Jankovićeva.

Ona je istakla da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević govori da su predstavnici USPRS-a u pravu i navodi da ih razume, ali da on ne odlučuje o stvarima koje su „goruće“ i da se „nekakav“ razgovor bez rezultata odvija samo kada najave štrajk.

Jasna Janković podsetila je da je 24. aprila 2015. godine potpisan Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti, kojim je okončan petomesečni štrajk prosvetara.

„Danas smo u situaciji da nam aktuelni ministar kaže da je poslao pravnom timu na tumačenje da li je Sporazum nešto što on mora da poštuje s obzirom na to da su ga potpisali ministri koji više nisu ministri u Vladi Srbije“, rekla je predsednica USPRS-a.

Ona je kazala da je trenutno najveći problem za prosvetne radnike to što niko više od predstavnika vlasti ni ne priča o uvođenju platnih razreda, koji bi omogućili poštenu podelu novca iz državnog budžeta.

„Imate situaciju da je doktor nauka koji je igrom slučaja direktor neke škole plaćen manje od spremačice u Elektroprivredi Srbije“, rekla je Jasna Janković i dodala da osim što se promenio ministar prosvete država svoj kurs prema obrazovanju nije promenila i nema nameru da promeni.

Jasna Janković je kazala da nisu ispunjene ni odredbe Sporazuma koje predviđaju Svetosavsku nagradu, za koju kaže da je USPRS od avgusta 2015. godine do danas uštedeo novac čijom podelom bi zaposleni u obrazovanju mogli da dobiju od 10 do 15 hiljada dinara.

Ona je rekla da predstavnici tog sindikata nisu uključeni ni u izradu Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, kao ni u izradu drugih Zakona – o osnovnoj školi, srednjoj školi, predškolskom obzrazovanju, inspekcijskim službama u obrazovanju , o dualnom obrazovanju, itd.

Član Predsedništva USPRS Zvonimir Jović istakao je da ne postoji volja da Vlada Srbije ispuni ono na šta se obavezala Sporazumom iz 2015. godine, navodeći da USPRS-u preostaje „borba, ulica, protest – zatvaranje Nemanjine ulice“ kako bi vlastima rekli – „Dosta s prevarama“.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*