RASIPANjE NAŠIM PARAMA

Ministarstvo prosvete na čelu s ministrom Žarkom Obradovićem isplatilo je čak 41.076.868 dinara privatnom univerzitetu Megatrend, na kom je Obradović zaposlen! Pare su dodiljivane na ime „diskrecionih troškova“ odnosno za „usluge istraživanja“!

SUKOB INTERESA

Prema podacima Balkanske istraživačke mreže (BIRN), ovo ministarstvo je na osnovu „specijalizovanih usluga“ u 2012. godini Megatrendu isplatio 18.532.648 dinara. Godinu dana ranije, na osnovu „usluga po ugovoru“, istom univerzitetu uplaćeno je još 22.544.038 dinara. Plaćeni poslovi fakturisali su se kao „istraživačke usluge“. Ministarstvo je ove usluge inače, plaćalo i državnim fakultetima, ali i drugim privatnim univerzitetima.

Žarko Obradović ni juče nije odgovarao na naše pozive, dok vlasnik Megatrenda Mića Jovanović tvrdi da je reč o „grešci“.

- Nisam baš siguran da su ovo pravi podaci jer su projekti rađeni s drugim univerzitetima, privatnim i državnim, ali i institucijama. Mislim da je vrednost duplirana, ista cifar prikazana je za sve institucije koje su radile jedan posao. Garantujem da ništa nismo dobili samostalno. Na primer 2009. konkurisali smo sa 11 projekata i nismo prošli naglašava Jovanović. Član Saveta za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević, na drugoj strani, kaže da je reč o „klasičnom sukobu interesa“. Tu nema nikakve dileme. Ovo ukazuje na činjenicu da se određeni ljudi postavljaju na određena mesta zbog određenih interesa i da su pare poreskih obveznika deljene po nečijoj samovolji. Pitanje je šta je bio kriterijum za odabir privatnih univerziteta kad i državni može da radi istraživanja ističe Slijepčević.

TROŠILI MILIJARDE   

I predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović osenjuje da je ovo sukob interesa. Nisam ni znao da država ovako pomaže privatne univerzitete. To je apsolutno nepotrebno kad imamo državne fakultete i institute. Ovo su veliki troškovi koje je potrebno skresati kaže Pavlović, uz opasku da će „Megatrend postojati dokle god postoji SPS“.

Podsetimo, Vlada Srbije za tri godine na „diskreciona troškove“ potrošila je 53.630.502.730,53 dinara ili oko 536 miliona evra. Najveći trošadžija bilo je Ministarstvo prosvete koje je uspelo da potroši čak 40 milijardi dinara ili tri četvrtine ukupnih troškova.

DELIO PARE ČAK I POLITIČARIMA

Sasvim je, inače, zanimljivo da je ministarstvo državni novac na ime istraživanja davalo i funkcionerima iz drugih političkih partija. Tako su firmi „SPEBO“, čiji je vlasnik genetičar Miodrag Stojković, poslanik DS-a, za istraživačke usluge isplaćena 1.496.662 dinara. Novac je uplaćivan i drugim privatnim firmama, a interesantno je da su stotine hiljada dinara isplaćivane „fizičkim licima“ bez navođenja bilo kakvih daljih podataka.

MOJ UGAO

Niko se neće složiti sa rasipanjem para. Za mene je novo da se ovo radi, jer privatni univerziteti ne bi smeli da dobijaju državne pare. Mada mislim da je veće rasipanje bilo od 2000. – 2004. pre mog mandata ističe Slobodan Vuksanović bivši ministar prosvete.

Izvor: INFORMER

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*