Raspust produžen za nedelju dana zbog gripa, u Vojvodini prekid nastave

skola-1-678x381

Zimski raspust biće produžen za sedam dana, pa će drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama početi 25 februara. Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici preporuku svim jedinicama lokalne samouprave da se raspust u osnovnim i srednjim školama produži i sledeće nedelje, odnosno da se nastava u osnovnim i srednjim školama ne održava od 18. do 24. februara.

U Ministarstvu prosvete rečeno je Danasu da Vladina preporuka važi za teritoriju cele Srbije, što znači da se nastava od ponedeljka prekida u školama u Vojvodini, koje rade po drugačijem školskom kalendaru i u kojima je drugo polugodište počelo 15. januara. Vlada je ovu preporuku donela zbog smanjenja rizika i izloženosti đaka virusu gripa.

Zbog epidemije gripa, nakon Užica, i u Čajetini je produžen zimski raspust za pet radnih dana i trajaće do 22. februara.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je, na predlog Saveta za zdravlje, odlučio da se na području Čajetine „prekida obrazovno-vaspitni rad u svim osnovnim školama („Dimitrije Tucović“, Milivoje Borović“, „Savo Jovanović Sirogojno“) i njihovim izdvojenim odeljenjima, kao i u Ugostiteljsko- turističkoj školi, od 18. do 22. februara“.

Kako je u Zlatiborskom okrugu ranije prijavljena epidemije gripa, Stamatović je obrazložio da je takvu odluku doneo da bi se „sprečilo povećanje broja obolelih među decom, učenicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama“.

Uprava Zdravstvenog centra Užice je saopštila da je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Užice trenutno smešteno 58 pacijenata sa simptomima koji su slični gripu, da je šestoro pacijenata na intenzivnoj nezi, od kojih je četvoro životno ugroženo.

Ministarstvo zdravlja je ranije dalo preporuku da se Ministarstvu prosvete da se raspust produži za još nedelju dana.

„U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom gripa, sa rastućim trendom nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu, a imajući u vidu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, kao i to da se u uzrastu do 15 godina prijavljuju najveće stope obolevanja od oboljenja sličnih gripu, preventivna mera produžetka raspusta značajno će uticati na smanjenje obolevanja od gripa u našoj zemlji“, navodi se u preporuci Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je do sada od simptoma sličnih gripu obolelo više od 104.000 pacijenata, a umrlo 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom, podaci su Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*