RAZGOVORI U VLADI SRBIJE

Po dogovoru od 25. maja 2015.godine, kada je otvorena tema realizacije Sporazuma o izlasku iz štrajka, danas su  predsednici reprezentativnih sindikata obrazovanja pozvani u Vladu RS.

Razgovorima je prisustvovao premijer, Aleksandar Vučić, ministar prosvete, Srđan Verbić, ministarka lokalne samouprave, Kori Udovički, a u ime reprezentativnih sindikata: Jasna Janković, Branislav Pavlović, Slobodan Brajković i Tomislav Živanović.

Mislili smo da će glavna tema biti  pomoć na koju se Vlada RS obavezala do kraja kalendarske godine. Izgleda da je ipak rano govoriti o tome i ma koliko sindikalci insistirali na nekim konkretnijim brojkama, bez odobrenja MMF-a, a pre druge polovine avgusta, teško da ćemo saznati neke detalje. Premijer je ponovio da će prosvetni radnici biti prvi koji će osetiti boljitak povećanja plata.

Ono što nas je  zanimalo, a tiče se platnih razreda, pitali smo ministarku Udovički. Zakon o platnim razredima svakako bi smanjio nepravdu u sistemu onih  koji  se finansiraju  iz budžeta.  S obzirom da do sada nismo videli ni jedan predlog  Zakona,  niti  pozivani da se uključimo u njegovu izradu,  dobili smo  informaciju da će nacrt  biti  objavljen u prvoj polovini  jula i da ćemo tada moći da damo svoje primedbe. I dalje se ne odustaje od primene Zakona,  1. januara 2016.godine, mada je već  izvesno da će on imati više  faza, pre svega kada je reč o vrednovanju rada i postignuća na radu. Time će se baviti svako ministarstvo posebno, pa ćemo o ovoj temi tek razgovarati. Dobra vest je da je Vlada prihvatila neka slovenačka rešenja, a znamo da Slovenci   imaju najbolji sistem platnih razreda, bar što se našeg okruženja tiče.

Prva nedelja jula rezervisana je za javnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Predlog je da se sindikalne teme razmatraju u Kragujevcu, 2.jula, o čemu smo načelno postigli dogovor.

INFO USPRS

Jedan komentar na RAZGOVORI U VLADI SRBIJE

  1. Nora kaže:

    Trebalo bi razgovarati o radnicima koji ostaju bez posla zbog novog pravilnika, jer ima rešenja, samo nemojte dozvoliti da direktori manipulišu sa viškovima časova. Treba da ima prednost taj radnik koji je u stalnom radnom odnosu. Ima rešenja, samo direktori ( čast izuzecima)samovoljno dele časove kako odgovara njihovim interesima. Zašto imaju toliko nekontrolisanu veliku moć? Neki rade sa 1,30procenata norme, dok drugi nemaju ni normu! Šta je sa obećanjem da će se formirati komisija koja će voditi računa otome da ukrupnjavaju normu onima koji su ostali na ivici egzistencije, naročito ako postoji i mogućnost!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*