РАЗРЕШАВА СЕ ХАОС ОКО ШКОЛА Сазнајемо: Следеће недеље коначна одлука о томе како ће ђаци на наставу

predragkonintervjukzs_f

Коначна одлука како ће ђаци ићи у школу биће донета током наредне недеље на заседању Кризног штаба, сазнаје „Блиц“.

Модел наставе зависиће од епидемиолошке ситуације међутим, уколико бројке остану под контролом у Министарству просвете се надају да ће школска година почети регуларно. Сви у клупе.

Ипак, већ сада, једноставно речено, морамо бити спремни на све, посебно јер се најсигурнији процес против ковида, а то је имунизација, помало закочио.

Отуда нико не може искључити да до краја године дође до промене модела наставе уколико епидемија узме маха. То практично значи увођење комбинованог модела – онлајн и директна настава и то се посебно односи на више разреде. Као и до сада напор се улаже да најмлађи иду у школу.

Овако је прошле године изледао први дан школе: Маске и обавезна дезинфекцијаФОТО: НЕНАД МИХАЈЛОВИЋ / РАС СРБИЈА
Овако је прошле године изледао први дан школе: Маске и обавезна дезинфекција
Како за „Блиц“ кажу у Министарству просвете, посебно ће се размотрити и могућност да се не деле млађи разреди, посебно први разред. Због поделе једног разреда на два дела, догођало се и да се прваци из истог одељења нису упознали сви међу собом.

Као и до сада биће прописане мере заштите, од маски до броја ђака у учионици и то је део на коме је до сада радио Институт Батут.

Министар просвете Бранко Ружић прецизира да ће на одлуку о моделу наставе највише утицати епидемиолошка ситуација која у великој мери зависи управо од броја вакцинисаних грађана.

Министарство ће предложити модел након анализе ситуације на локалу, али коначну одлуку доноси Кризни штаб.

Пометња, па корекција става

Двадесетак дана пред почетак школске године медицински део Кризног штаба најавио је могућност да модел наставе који ће ученици похађати зависи од тога да ли су вакцинисани или не.

Тако би се ђаци старији од 12 година раздвајали и они који нису вакцинисани би похађали онлајн наставу, а вакцинисани би дакле ишли нормално у школу.

Мора се признати да је ова најава унела пометњу међу родитељима. Ова могућност је била нешто сасвим неочекивано, а и до школе је остало двадесетак дана и како сада све то организовати.

Епидемиолог Предраг Кон данас је међутим, кориговао своју изјаву. Он каже да би било идеално да се деца вакцинишу, али и да је „све превише комплексно да би било идеално“.

- Идеално би било да су сва деца вакцинисана, тога неће бити и тога смо свесни – поручује он.

За разлику од доброг дела држава у Србији још није и званично уведено да вакцинисани имају одређену врсту бенефита када је реч о кретању, боравку у затвореном. За разлику од појединих држава није ни прописана обавезна вакцинација за одрасле па ни поједине струке попут медицинара или професора.

Министарство просвете упутило је школама допис са апелом да информишу родитеље о потенцијалним могућностима вакцинације ученика изнад 12 година, а на шта су указале домаће здравствене установе, као што је Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, али и Светска здравствена организација, а све у складу са препоруком Кризног штаба. Како је Ружић додао, Министарство може да апелује и указује на значај вакцинације, али не може да уводи обавезну вакцинацију.

- Око 50 одсто од укупног броја просветара се вакцинисало али то је недовољно за достизање колективног имунитета потребног за лакше доношење одлуке државе да се настава организује у много регуларнијим околностима. Позивам све, пре свега, просветне раднике, али и родитеље да приступе процесу имунизације – навео је министар.

Извор: Блиц

Један коментар на РАЗРЕШАВА СЕ ХАОС ОКО ШКОЛА Сазнајемо: Следеће недеље коначна одлука о томе како ће ђаци на наставу

  1. Nena каже:

    Učenici su se prirodno imunizovali u proteklih godinu i po dana. Znate vi to odlično.Isto tako znate da je kontraindikovano davati imunološko sredstvo odobama koje imaju stvorena antitela i da ta mera može da rezultira zastojem rada bubrega i encefalitisom.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*