Republički budžet školama koje zarađuju prazni račune!

red-shutterstock110934842_ff

MLEKARSKA škola u Pirotu dnevno otkupljuje 6.000 litara mleka, od kojih đaci prave tradicionalni kačkavalj. Njihovi vršnjaci iz Rekovca, đaci Poljoprivredno-veterinarske škole, gaje krave, ovce, koze, obrađuju zemlju, prodaju med… Desetine stručnih škola zarađuje od sopstvenih proizvoda i rada, ali preti da im od Nove godine ti poslovi propadnu. Naime, prema Zakonu o budžetskom sistemu, škole će od 1.1.2016. ostati bez sopstvenih sredstava.

Sve što zarade moraće da uplate u budžet, a posle da traže novac kada im je potreban za materijal, popravke, gorivo…

Ako bi se to dogodilo, mogli bismo da zatvorimo školsku ekonomiju, rasprodamo stoku i zapustimo njive – kaže za „Novosti“ Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika u Rekovcu. – Kada pukne guma na traktoru, oprasi se prasica ili razboli krava, ne možemo mi da pišemo molbe ministarstvu i čekamo sredstva. Moramo hitno da reagujemo. Ako bismo čekali nabavku goriva ili delova za traktor, prošle bi nam i setva i žetva.

 

KRUŽENjE JEDNE ŠNICLEŠKOLA u Rekovcu bi, prema pravilima koja stupaju na snagu 2016, trebalo da svinje koje uzgaja proda i novac uplati u budžet. Potom bi iz budžeta trebalo da potražuje sredstva za nabavku svinjskog mesa za dom učenika. Sledeći korak bio bi raspisivanje javne nabavke, u kojoj bi i sami mogli da učestvuju, a pobednik bi isporučio meso đačkom domu. Umesto ove zavrzlame, meso sa školske ekonomije se jednostavno prebaci u kuhinju đačkog doma.

 

Ova škola u svojoj ekonomiji ima 14 krava, pet bikova, šest teladi, 35 mangulica i još deset svinja, 20 ovaca, tu su i pčele, pa uzgoj povrća i voća… Sve što proizvedu, jede se u đačkom domu, a viškovi idu na tržište. Od tog novca, kaže Stevanović, finansiraju sve troškove, kao i plate traktorista i štalara.

Sporna zakonska odredba brine i ostale stručne škole, koje zarađuju proizvodnjom ili pružanjem usluga. Mlekarska škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ u Pirotu od 6.000 litara mleka dnevno pravi kačkavalj, beli sir, jogurt… U učeničkoj radionici upošljavaju i majstore koji „vode“ čitav posao.

- Zarađenim novcem plaćamo premije za otkup mleka, plate radnicima, kupujemo opremu i održavamo proizvodnju. I dom ima sopstvena sredstva, od smeštaja trećih lica – objašnjava Nela Vučićević, direktorka školskog doma. – Nadamo se da će zakon ipak biti promenjen i da nećemo ostati bez sopstvenih sredstava, jer bi to značilo kraj proizvodnje.

Na strani škola je i Ministarstvo prosvete, pa pomoćnik ministra Snežana Marković kaže da bi škole trebalo izuzeti iz ovog pravila.

- Nadam se da će se do kraja godine pronaći rešenje, a da će škole biti izuzete od spornog člana Zakona o budžetskom sistemu – napominje Snežana Marković. – Potpuno se slažem da škole koje imaju proizvodnju treba da zadrže sopstvena sredstva, jer im je to neophodno za rad. Sistem javnih nabavki suviše je spor za svaku njihovu potrebu.

Ona obećava da će Ministarstvo prosvete ukazati na ovaj problem i tražiti rešenje što je pre moguće.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*