SA SASTANKA U VLADI REPUBLIKE SRBIJE

unija-300x169

Iako je tema o Zakonu o platama na osnovu platnih razreda otvorena još u novembru prošle godine, ona je tek danas dobila prve jasnije obrise.Na sastanku reprezentativnih sindikata, ministarke Kori Udovički i ministra Srđana Verbića, saznali smo da će pomenuti zakon biti donet do kraja ove godine, a primenjivaće se od januara 2015. godine.

Jedan od nama najbližih modela platnih razreda, na osnovu koga je USPRS imala konkretne ideje, slovenački, nije bio razmatran. Razlog je prilično jednostavan, platni razredi u Srbiji neće podrazumevati ujednačavanje nivoa obrazovanja, bar ne u početku, već samo uvid u to ko koliku ima zaradu i koliki je broj i iznos dodataka na plate koje se primaju u javnom sektoru, a bez javnih preduzeća. Sve u svemu, za srpske učitelje vrlo razočaravajuće informacije. I dalje ćemo biti najobrazovaniji, a najslabije plaćeni, bar do 2016. godine, kada se najavljuje rast prihoda u Državi, pa i rast naših plata.

Razgovori će se nastaviti pričom o platnim grupama, u okviru kojih će biti i platni razredi.

Lepo je što su nas zvali. Dobro je i to što smo počeli da razgovaramo. Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, ali, para nema, kao što ih za nas nikada i nije bilo.

Ni posle današnjeg razgovora, u Vladi Srbije, nije jasnije da li  će plate u prosveti biti umanjene linearno ili progresivno. Razlika između ova dva modela je velika, jer linearni model znači umanjenje čitave sume, a progresivni, razlike između  25 000  i  naših zarada.

INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*