SAOPŠTENjE – PREGOVORI PKU

uzvicnik

Na današnjem sastanku dogovoreno je da se rok važećem Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika produži.

Predlog reprezentativnih  sindikata je da taj rok bude 3 godine. Ovaj predlog je podržao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Saglasni sa ovim predlogom bili su Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja i Ministarstvo finansija. Sa ovim predlogom se jedino nije složila predstavnica Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Konačnu reč i predlog nakon konsultacija daće nadležna tela Vlade Republike Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je blagovremeno podnela zahtev za pregovore o novom PKU, kao i svoj predlog istog.

Iako je USPRS bila za to da se pregovori nastave sve vreme su opstruisani od strane predstavnika Vlade Republike Srbije i umesto da budi intenzivni oni su imali takav tempo da se ne bi završili ni za godinu dana. Zbog toga smo dovedeni u situaciju da moramo da potpišemo produženje važenja sadašnjeg PKU ili da ostanemo bez istog. Ukoliko ne potpišemo produženje, PKU prestaje da važi. To bi stvorilo velike probleme za sve zaposlene zbog bodovanja, jubilarnih nagrada, troškova prevoza….

Po tumačenju Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, ukoliko samo jedan sindikat odbije potpisivanje produženja, PKU prestaje da važi.

Ono što je ovom prilikom dogovoreno je da se pregovori ne prekidaju i da se nastavi na izradi izmena i dopuna novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*