SAOPŠTENjE – UNIJA VRANjE

unija-vranje-1-1024x363

U toku je realizacija 7. faze raspisivanja konkursa i zapošljavanja na neodređeno u osnovnim i srednjim školama, a koja je inače i pokrenuta na insistiranje sindikata, kako bi sam prosvetni sistem mogao nesmetano da funcioniše i kako bi naše kolege koje godinama rade na određeno konačno rešile svoj status na pravičan i zakonit način. Ali očigledno kod nas, generalno, ništa ne može da prođe bez zakulisnih radnji pojedinih direktora škola i pritisaka određenih krugova.

Naš sindikat zajedno sa drugim reprezentativnim sindikatima i drugim članovima radne podgrupe pri školskoj upravi Leskovac u dva navrata nakon detaljne pojedinačne analize i razmatranja svih prispelih zahteva jednoglasno daje saglasnost, odnosno radna podgrupa potvrđuje svoju odluku za raspisivanje konkursa na neodređeno za ukupno 145 radna mesta (116 Pčinjski i 29 Jablanički
upravnog okruga).

Naprasno nakon davanja ove saglasnosti za manje od 24 sati, očigledno pod nečijim uticajem-pritiskom, saziva se elektronska sednica radne podgrupe školske uprave Leskovac na kojoj reprezentativni sindikati bivaju preglasani (5 prema 3) od strane predstavnika direktora škola i ministarstva i na listu se ubacuje još 91 (devedeset i jedno) radno mesto sa procentom upošljenosti od 50% i više, a koja predhodno nisu prošla analizu i nisu dobila saglasnost navedene podgrupe.

Čak ni ovo nije bilo dovoljno pojedinim direktorima škola pa bez ikakvih saglasnosti, odnosno zakonskog osnova, raspisuju konkurse na neodređeno za radna mesta od 30% do 49%.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije se je uvek zalagala za ostvarivanja prava svih svojih članova i kolega i poštovanje zakona ma koliko oni bili nesavršeni i manjkavi. S ovim u vezi pokrenućemo procedure i postupke za poništenje nezakonitih i štetnih odluka pojedinih direktora o raspisivanju konkursa, a takođe ćemo u pojedinim slučajevima tražiti svaku odgovornost i razrešenje direktora na osnovu ZOSOV član 128. st.7. tač.14. (nezakonit prijem u radni odnos).

Nećemo dozvoliti da (organizovani) pojedinci nepoštovanjem procedura i zakona uruše i ovo malo od prosvete što su prvenstveno zaposleni u njoj uspeli do sada sačuvati.

U Vranju, predsednik 24.01.2024. godine

UNIJA SPRS Vranja Dušan Mladenović

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*