Šarčević: Reformski zakoni u junu pred poslanicima

mladen-sarcevic-foto-tanjug-zoran-zestic

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević očekuje da će set reformskih zakona biti pred poslanicima u junu.

On je rekao da se nada da će nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti prioritet u Skupštini Srbije, kako bi reforma u prosveti mogla da počne na jesen.

„Reforme školstva u proseku traju osam godina. Mi ćemo, u okolnostima tradicionalne srpske netrpeljivosti biti zadovoljni ako reformu završimo za četiri godine“, rekao je ministar i dodao da će u tom procesu ključna reč biti odgovornost i bolji kvalitet nastave.

„Mi nismo Finska, na koju se svi pozivaju. Tamo je najpre uspostavljen društveni konsenzus, izdvojen je veliki novac i pokazano veliko strpljenje. Mi nemamo ništa od toga“, rekao je on za Radio Beograd, saopštilo je ministarstvo.

Šarčević je potvrdio da se učenicima petog razreda od jeseni uvodi informatika kao obavezni predmet, da veronauka i građansko ostaju u istom obimu izborni predmeti, ali da će test male mature ubuduće biti teži, u smislu da će se tražiti razmišljanje a ne bubanja.

Ministarstvo prosvete sprema i projekat velike mature, podsetio je on, a prva generacija koja će polagati veliku maturu su đaci sadašnjeg osmog razreda, a sadašnja druga godina srednje škole biće prva u pilot projektu.

To će, kaže Šarčević, olakšati đacima pripremu za upis na fakultet, a roditeljima uštedeti novac.

U oblasti visokog obrazovanja, broj bodova za upis u narednu godinu studija će biti 48 i ministarstvo ga neće svake godine korigovati kao do sada.

Dodao je da sa sindikatima ima dobar dijalog, a kada je reč o povećanju plata u prosveti, Šarčević moli za strpeljenje.

„Za više novca iz budžeta zbog reforme, ja ću se lavovski boriti, a tražiću i alternativna sredstva finansiranja, jer, bez zadovoljnih nastavnika nema ni dobre reforme“, kaže ministar prosvete.

 

Izvor: Tanjug

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*