Šarčević: U jednom odeljenju istog razreda izuzetno će moći da bude i do 33 učenika

mladen-sarcevic-foto-zorana-jevtic-1471599497-973463

Ministri prosvete i zdravlja ubuduće će propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, dok će u jednom odeljenju istog razreda izuzetno moći da bude i do 33 učenika.

To je predviđeno amandmanima koje je skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podneo na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a koje je na današnjoj sednici tog skupštinskog tela prihvatio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

U obražloženju amandmana odbora navodi se da je uređivanje bližih uslova za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i za ispunjavanje kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju organizacije ishrane učenika u osnovnoj školi.

Kada je reč o broju učenika u razredu, Šarčević objašnjava da izuzetno može da se formira odeljenje i do 33 učenika, i to u planinskim područjima, u slučaju kada nema dovoljno nastavnog kadra i kada ne može da se zadovolji formula da u jednom razredu ima do 30 učenika.

Odbor je podneo ukupno četiri amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju, koje je ministar prihvatio, a danas je to skupštinsko telo razmotrilo ukupno 793 amandmana na četiri zakona iz oblasti obrazovanja.

Od 308 amandmana poslanika na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Vlada i odbor su prihvatili četiri amandmana.

Na izmene Zakona o predloškolskom obrazovanju i vaspitanju poslanici su podneli ukupno 106 amandmana od kojih su Vlada i odbor prihvatili dva amandmana.

Od 203 amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Vlada je prihvatila tri amandmana, dok su od 176 amandmana na izmene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju prihvaćena tri amandmana.

Prihvaćeni amandmani, kaže ministar, ne menjaju suštinu tih zakona već je reč o pravno-tehničkoj redakciji.

Skupština Srbije u utorak će, u nastavku sednice, razmatrati amandmane na četiri zakona iz oblasti obrazovanja.

Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*