Sindikat prosvetnih radnika Banata: Novi ministar, stari problemi

sindikat-sprv

Novi ministar, stari problemi. U ovoj rečenici moglo bi se sažeti sve ono što je danas rečeno na konferenciji za novinare koju je u Zrenjaninu organizovao Sindikat prosvetnih radnika Banata.

Prosvetni radnici nemaju mogućnost da novom ministru daju sto dana, kao što je to neki nepisani red, jer su problemi u ovom velikom sistemu dugogodišnji i samo se produbljuju. Ministar mora da pokrene ozbiljan socijalni dijalog, a sindikate da prihvati kao ozbiljnog socijalnog partnera. Očekuje nas potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer je ovaj koji sada važi dva puta produžavan – izjavio je danas Zvonimir Jović, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata.On je izrazio očekivanje da će se prilikom utvrđivanja zarada putem platnih razreda uvažiti zahtev sindikata da povećanje u prosveti ne bude sektorsko, nego kroz koeficijente.

– Mi danas imamo situaciju da nam pomoćni radnici – „tetkice“ – imaju platu 19.000 dinara, što je manje od zagarantovanog minimalca. Ima jako mnogo mogućnosti da se nešto uradi, a da ne košta ništa. Samo je potrebna volja. Imamo komisiju za pojašnjenje kolektivnog ugovora koja ne košta ništa, a nije se sastala tri godine – istakao je Jović.

Jović je istakao i da se od novog ministra, za kog se zna da nije lak kad pregovara, očekuje i promena Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja.

– Politika sada ima veliki upliv u izbore direktora škole. Podobni se ne smenjuju bez obzira na utvrđene nepravilnosti, a nepodobni se razrešavaju na sredini mandata. Imamo takvih pet primera u Vojvodini. Naš predlog je da direktora bira nastavničko veće, a imenuje školski odbor – istakao je Jović.

Država duguje prosvetarima

Od starog ministra, kažu sindikalci, ostali su samo dugovi.

– Svakom prosvetaru država za Svetosavsku nagradu u ovom trenutku duguje 35.000 dinara, jer nije isplaćivana šest godina. Ostao je i dug od 25.000 dinara za rad na rešavanju tehnoloških viškova u školama. Državi smo tim poslom uštedeli šest milijardi dinara, a naš rad je ostao neplaćen – rekla je Aleksandra Mažić, članica Glavnog odbora Unije prosvetnih radnika Srbije.

Ukoliko se situacija u prosveti u najkraćem roku ne počne menjati na bolje, decu neće imati ko da uči, smatra Sindikat prosvetnih radnika Banata.

– Mladi u prosvetu neće kada vide kakav je položaj. S druge strane, oni koji su već u sistemu, u učionice ulaze nemotivisani. Tu je pandemija koja nas je sve stavila na iskušenja. Zato od ministra očekujemo hitno delovanje, jer vremena za uređivanje velikog sistema obrazovanja nema previše – istakla je Valentina Nađ, sindikalna aktivistkinja.

Izvor: zrenjaninski.com

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*