Sindikat traži poništenje odluke o kažnjavanju nastavnice jer nije sprečila rukovanje učenika

kladovo

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) apelovala je danas na ministra prosvete Branka Ružića da poništi odluku o kažnjavanju nastavnice osnovne škole u okolini Kladova kojoj je u naredna tri meseca smanjena plata za 20 odsto jer nije sprečila „rukovanje“ učenika u školskom dvorištu.

Iz sindikata su naveli da se sporni slučaj dogodio 10. septembra kada je nastavnica srpskog jezika u OŠ „Ljubica Jovanović Radosavljević” u selu Podvrška kod Kladova, Marina Milosavljević obavljala dužnost dežurnog nastavnika tokom velikog odmora.

„Tom prilikom, nekolicina učenika je i pored njenog upozorenja, imala kratkotrajni međusobni fizički kontakt, to jest rukovali su se. Direktorka škole Dragana Dumitrašković je nakon tog događaja pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnice Marine Milosavljević zbog ‘teže povrede radne obaveze’, odnosno nesprovođenja mera bezbednosti učenika i zaposlenih”, stoji u saopštenju.

Navodi se da je disciplinski postupak okončan rešenjem direktorke kojim je nastavnici izrečena „disciplinska mera kazne u visini od 20 odsto plate u naredna tri meseca”.

„Nastavnica Marina Milosavljević je dužnost dežurnog nastavnika vršila savesno i predano, pazeći na sprovođenje preporučenih i propisanih mera bezbednosti. Sasvim je jasno da nije imala ni pravo ni mogućnost da fizički sprečava kontakt učenika. Stoga je potpuno neprihvatljivo i besmisleno da se protiv nje uopšte pokrenuo i vodio disciplinski postupak”, naveli su iz sindikata.

Predložili su ministru prosvete da svim direktorima škola u Srbiji uputi dopis u kom će ih upozoriti na taj slučaj i dati „jasne instrukcije za postupanje u sličnim sitaucijama a u cilju sprečavanja nepotrebnog i nezakonitog kažnjavanja prosvetnih radnika”.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*