Sindikate prosvetara (ne) vode penzioneri?

protest12

Da li je na delu pokušaj da se ospori legitimitet štrajka prosvetnih radnika?
Završetkom petomesečnog štrajka prosvetnih radnika otvorena je polemika u javnosti o tome da pojedine sindikate obrazovanja vode penzioneri. Istu temu je baš u jeku protesta otvorio Zdravko Kovač, generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS). „Prozvani“ sindikalni lideri to demantuju, napominjući da je cilj tih dezinformacija da se ospori legitimitet štrajka i načina na koji je vođen.

A na spisku navodnih penzionera našli su se aktuelni predsednik SRPS – a Slobodan Brajković, predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić, Radmila Dodić iz Foruma beogradskih osnovnih škola i nekadašnji predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Miodrag Skrobonja, koji je danas koordinator u toj sindikalnoj organizaciji.
Zdravko Kovač kaže za Danas da prema Statutu SRPS-a članu organa i funkcioneru prestaje mandat odlaskom u penziju i da su taj uslov ispunili Brajković i Sokić, koji je i potpredsednik SRPS-a. Kovač kaže da će na narednoj sednici Republičkog odbora pokrenuti ne samo to, već i pitanje načina na koji je vođen štrajk, napominjući da je protest imao smisla dok vlada nije usvojila Zakon o budžetu. Kovač kaže da on još nije ispunio uslov za penzionisanje i da je zaposlen u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine.
- Penzija nije kazna već nagrada i ja ću se sigurno povući sa funkcije kada ispunim uslov. Već sada sam se povukao i nisam učestvovao u pregovorima tokom štrajka – kaže Kovač, koji se razišao sa ostalim funkcionerima SRPS-a zbog načina na koji su vodili štrajk.
Slobodan Brajković, koji je i generalni sekretar Sindikata obrazovanja Beograda, tvrdi da po Statutu tog sindikata ima pravo na bude na ovom mestu.
- Nije tačno da sam penzionisan. Ja jesam stekao uslov za penziju radeći u školi, ali sam potom preneo radnu knjižicu u sindikat. Zakon o radu kaže da se u penziju ide sa 65 godina života i 40 godina staža, ako se poslodavac i zaposleni drugačije ne dogovore. Ja sam zaposlen u Sindikatu obrazovanja Beograda i po Statutu mogu da budem u sindikatu, a odatle sam delegiran u SRPS, gde sam izabran za predsednika – objašnjava Brajković, napominjući da je povod cele priče neslaganje sa Zdravkom Kovačem, pošto Predsedništvo SRPS-a nije prihvatilo njegov predlog da se štrajkuje samo po jedan dan u nedelji.
Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija (FBG), kaže da ne želi da polemiše sa Kovačem preko medija. On je potvrdio da je kao profesor 27. decembra ispunio uslov za penziju, ali da nije želeo da se povuče sa mesta predsednika FBG u jeku štrajka i ostavi članstvo na cedilu. Sokić kaže da će Skupština FBG u narednom periodu izabrati novog predsednika i da se neće ponovo kandidovati. Statut FBG predviđa da članovi te sindikalne organizacije moraju biti zaposleni u prosveti. Na pitanje da li je za uspešniji nastup sindikata bolje da funkcioneri budu profesionalci ili zaposleni u nastavi, Sokić odgovara da je u svetu praksa da to budu profesionalci.
- Sindikate obrazovanja SRPS i Uniju vode ljudi koji drže dnevnik i to nas košta, jer nemamo toliku organizacionu moć kao sindikati koje vode profesionalci – smatra Sokić.
Radmila Dodić, koja je „prozvana“ kao „večita predsednica“ Foruma beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) kaže za Danas da je ostavku na tu funkciju podnela pre četiri godine. Ona ističe da ju je Skupština FBOŠ na kojoj nije bila prisutna izabrala za počasnu predsednicu, s obzirom da je osnivač tog sindikata. Dodićeva je trenutno savetnica u tom sindikatu i radi volonterski.
Miodrag Skrobonja, nekadašnji predsednik i jedan od osnivača Unije sindikata prosvetnih radnika, koga i danas mnogi smatraju sivom eminencijom tog sindikata, kaže da nije ni član Predsedništva, niti Glavnog odbora.
- Ja sam u Uniji zaposlen kao koordinator po ugovoru o delu, dakle kao i svaki drugi službenik – navodi za Danas Skrobonja, koji je u penziju otišao iz Tehničke škole u Valjevu.
Komora prosvetnih radnika
- Forum beogradskih osnovnih škola smatra da je ovakav način organizacije sindikata obrazovanja prevaziđen i zato smo pokrenuli inicijativu za udruživanjem u komoru prosvetnih radnika, koja bi, između ostalog, bila odgovorna za davanje licenci za obrazovanje, organizovanje ispita za licencu i pregovore o ceni rada. Očekujemo da će glavni otpor stvaranju komore pružiti vlada. Neće biti lako da ih ubedimo da nam ustupe svoj deo neprikosnovene kontrole obrazovnih tokova i kontrole putem manipulacija sa postojećim sindikatima – ističe Radmila Dodić.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*