Синдикати траже промену

510x320_38607-učionica

Министар финансија Лазар Крстић позвао је представнике синдиката просветних радника да данас потпишу протокол за 2014, иако је министар просвете Томислав Јовановић пре само три дана за Данас рекао да ће то бити тек после Нове године. Поједини синдикати просветара најављују да данас неће ставити параф на тај документ ако се текст не промени, јер Министарство финансија у предлогу протокола нуди мање од онога што је усмено договорено средином новембра на заједничком састанку са министром Крстићем.

Увођење платних разреда за запослене у образовању у 2014. и даље је кључни захтев сви репрезентативних синдиката просветара.

- У предлогу стоји да ће нацрт закона о платама запослених у јавној управи бити донет најкасније до 30. јуна 2014. године, а на састанку је министар обећао да ће од 1. јула почети примена тог закона. Ако не буде уведен систем платних разреда у наредној години, ми смо тражили повећање коефицијената запосленима у образовању за 10 одсто. Сем тога, у предлогу се наводи да ће дуг за исплату отпремнина онима који су током 2013. пензионисани бити обезбеђен у буџету за наредну годину, а ми тражимо да се прецизира када ће отпремнине бити исплаћене – каже за Данас Миодраг Скробоња, из Уније синдиката просветних радника.

И Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, истиче да ће тражити допуну члана којим се дефинише увођење платних разреда за све делатности које се финансирају из буџета. То би, како каже, омогућило да плате запосленима у образовању идуће године порасту у просеку за 10 одсто, а можда и више, али ће истовремено у неким делатностима доћи до пада зарада.

- Увођење платних разреда значи да ће запослени са истом стручном спремом у свим делатностима које се финансирају из буџета имати исту плату. Сада професори са седмим степеном имају 45.000 динара, а у неким делатностима се за исту стручну спрему добија плата од 65.000 динара. Очекујем да ће бити жестоких отпора неких синдиката из других делатности, али нама у образовању је увођење платних разреда једини начин да побољшамо материјални положај – каже за Данас Брајковић.

Без Светосавске награде?
Просветари ће, по свој прилици, остати без Светосавске награде од по 5.000 динара, коју су тражили Унија синдиката просветних радника и Синдикат образовања Србије. Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, каже да је тај захтев у овом тренутку нереалан, јер би онда и запослени у другим делатностима тражили божићне награде. „Лако ћемо одустати од Светосавске награде, ако се договоримо о увођењу платних разреда, али ако влада остане на оваквој понуди, од потписивања протокола нема ништа“, поручује Миодраг Скробоња из Уније.

Извор Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*