Sistemski pristup rešavanju problema nasilja u školama

vlada-rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima prosvetnih sindikata i nevladinih organizacija o nasilju u školama.

Brnabić je tom prilikom iznela predlog da se Vladina radna grupa za zaštitu od vršnjačkog nasilja ubuduće fokusira na dve izuzetno bitne teme koje zahtevaju različit pristup i sankcije – vršačko nasilje i nasilje prema profesorima, nastavnicima i učiteljima.

Ona je na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata, Unicefa, Fondacije „Tijana Jurić“, Foruma beogradskih gimnazija i Udruženja „Drug nije meta“, istakla da je za rešavanje ovakvih problema neophodan sistemski pristup, kao i uključivanje svih relevantnih aktera.

Premijerka je insistirala na tome da učešće u radu Radne grupe uzmu i predstavnici nevladinih organizacija, udruženja građana i roditelja kako bi se identifikovali problemi, ali i „uska grla“ pri rešavanju tih problema i na osnovu toga predložile izmene zakona i podzakonskih akata.

Učesnici sastanka su izneli niz predloga za rešavanje problema vršnjačkog nasilja, istakavši da digitalni svet postaje prostor gde nasilje i tortura mogu da traju i po 24 časa, a da su različite aplikacije, koje su inače bliske mladima, dobar način preventive i mesta gde đaci mogu da prijave svaku vrstu uznemiravanja.

Konstatovano je i da su roditelji nedovoljno obučeni da prepoznaju i reaguju na nasilje u školama, da je neophodno saslušati predloge samih učenika i da se svi kapaciteti države i civilnog sektora moraju upotrebiti kako bi se vršnjačko nasilje smanjilo u što je više mogućoj meri.

Razgovoru su prisustvovali i potpredsednici Vlade Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici drugih ministarstava.

Jedan komentar na Sistemski pristup rešavanju problema nasilja u školama

  1. Dejan kaže:

    Da li će neko uzeti u obzir nasilje nastavnika prema dei u školi? Mislite da se to ne dešava? Grešite!!! Ukoliko ste zainteresovani da vidite kako se vrši nasilje nad decom u školi, javite da vam pošaljem dokaze!!! Zanimljivo da je slučaj nasilja u školi u koje je bilo ukjlučeno moje dete i nad kojim je izvršeno nasilje od strane nastavnika isto „istraživala“, sada već čuvena, inspektorka Danijela Puhača….

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*