Škola je mesto transmisije virusa!

zj

Za dva dana, koliko je u kovid sistemu, kroz Školski dispanzer Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” u Zrenjaninu prošlo je sto đaka.

To su samo deca školskog uzrasta koju su roditelji doveli na pregled i testiranje. Koliko stvarno ima zaraženih učenika, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

 Koliko je zaraženih profesora, nastavnika i pomoćnog osoblja, znaju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Prema poslednjim podacima, od početka nedelje, imamo 128 zaposlenih koji su zaraženi i 43 u izolaciji. U Predškolskoj ustanovi, prema našim podacima, 40 osoba je zaraženo, a 12 je u izolaciji. To je jako veliki broj i, prema našem mišljenju, nastava ne može da se odvija regularno. U nekim školama direktori ne mogu da nađu zamenu uopšte, a vrlo često, ako se zamena i nađe, ona nije stručna – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović.

Prema mišljenju sindikata, škola je postala mesto transmisije virusa.

Jedino rešenje, po nama, jeste da se na nedelju ili dve pređe na online nastavu. Takođe, trebalo bi apelovati na roditelje da bolesnu decu ne šalju u škole i vrtiće. Deca očigledno ovaj virus lako prebole, ali kada zaražena dolaze u kolektiv predstavljaju opasnost za druge, posebno za nastavno osoblje – ističe Jović.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zato apeluju da se hitno nešto preduzme kako bi se transmisija virusa u obrazovnim insitutucijama usporila i prekinula. Nama je dvoje kolega preminulo od ovog virusa. Znamo da je neposredna nastava najbolja, ali bi dve nedelje online nastave sigurno popravilo situaciju u školama i vrtićima – tvrdi Jović.

Dragana Bogojević: Nema ko da predaje

Sličnog mišljenja je i Dragana Bogojević, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Zrenjaninu.

Nema ko da predaje i nemamo kome da predajemo. Zvanično je zaraženo 100 nastavnika, od kojih su 46 učitelji. Juče sam ja držala nastavu u školi, jer nema učitelja koji bi mogao da je održi. Na bolovanju je 35 pripadnika pomoćnog osoblja i 39 zaposlenih u administraciji. Mnogo dece ne dolazi u školu, zbog zaraze ili izolacije. Online je jedino rešenje – smatra Bogojević.

Izvor: zrenjaninski.com

Jedan komentar na Škola je mesto transmisije virusa!

  1. Milan kaže:

    Šta će nam škola, sindikat pametno razmišlja, sedi kući uključi tutorijal i primaju platu

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*