Škola može mnogo, ali je porodica ključ

jasna-jankovic

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković i Ivana Milenković iz Udruženja „Drug nije meta“ složile su se u Novom danu da, kada je reč o rešavanju problema vršnjačkog nasilja, škola može mnogo, ali da je porodica ključ i da roditelji imaju ključnu ulogu. Jasna Janković ističe da nastavnik ne sme da ćuti, ako uoči i ako pretpostavi da je neko možda žrtva nasilja. „Mi od škole očekujemo mnogo, škola može mnogo, ali roditelj ipak može i mora najviše“, kaže Milenković.

Govoreći o nedavnom slučaju iz Sremske Mitrovice, kada je učenik napao direktora, Janković kaže da je od tog slučaja „bilo toliko nasilja da nisu mogli ni da isprate“.

 

„Povod je da sistemski nismo uspeli da rešimo problem, što se posebno videlo na slučaju Sremske Mitrovice, gde se škola sama trudila da reši problem vršnjačkog nasilja, pa je to preraslo u nasilje prema zaposlenima, a to kasnije dovede do slučaja napada u piceriji“, kaže Janković.

Milenković kaže da vršnjačko nasilje jeste u ekspanziji.

„Nekim roditeljima deluje da je to pojačano, mislim da je za to zaslužna digitalna tehnologija, koja je učinila da to postane realno, mislim da više dolazi do izražaja nego ranije“, kaže Milenković.

Janković kaže da je pisala i predsednici Vlade, jer smatra da Vlada treba da se uključi u rešavanje ovog problema, jer to, kako kaže, nije samo pitanje škole.

„Škola nije institucija koja može sama da rešava nasilje“, kaže ona.

Milenković kaže da se dešavaju slučajevi da roditelji, na prvi poziv iz škole, dolaze sa advokatima na razgovor.

Janković kaže joj se čini da sada njihove prethodne priče, nisu više na prvom mestu.

Jasna JankovićIzvor: N1
„Mi možemo da pričamo i o platama, ali ako vi niste sigurni na svom radnom mestu, onda sve druge priče prestaju“, kaže Janković.

Kako kaže, kada se pre petnaestak godina prvi put radio projekat Škola bez nasilja, 65 odsto dece je reklo da je trpelo neki oblik nasilja, ove godine smo došli do 80 odsto.

„Nasilje jeste u porastu, uključili smo i digitalno, alarmantno je. Mislim da svi makar treba za početak da o tome pričamo i da deca znaju kome da se obrate, i kako da prepoznaju nasilje“, kaže Janković.

Sa tim se slaže i Ivana Milenković.

„Jasno je definisan protokol, postoji tačno korak po korak šta treba da se radi, nažalost deluje mi da je u Srbiji to prepušteno entuzijazmu nastavnika. Imamo roditelje koji dođu sa stavom da je njihovo dete nepogrešivo, to shvataju kao napad na sebe“, kaže Milenković.

Ističe da je važno da se radi i sa nastavnicima i sa roditeljima i decom.

Jasna Janković ističe da nastavnik ne sme da ćuti, ako uoči i ako pretpostavi da je neko možda žrtva nasilja.

Ivana MilenkovićIzvor: N1
„Ako su roditelj i nastavnik na istoj strani, mogu da poprave štetu koju je neko naneo detetu, ako su suprotstavljeni, ako su rivali, to nikad ne izađe na dobro. Moramo biti partneri sa roditeljima“, kaže Janković.

Milenković ističe da roditelji imaju ključnu ulogu.

„Mi od škole očekujemo mnogo, škola može mnogo, ali roditelj ipak može i mora najviše“, kaže Milenković.

Gošće N1 se slažu da je porodica ključ.

„Može tu preventiva da uradi mnogo toga, ali ipak je porodica ključ svih problema. Ovo je tema koju smo tek otvorili, ne smemo da stanemo na ovome“, kaže Janković.

Milenković kaže da bi volela da „reč drugarstvo zaživi u Srbiji“.

„Volela bih da deca budu više drugari, deluje mi da je ključno da ojačamo tu ulogu u društvu, da se volimo više i razumemo više“, kaže Milenković.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*