Školama zbog parnica blokirani računi

bgd-graficka-fific_620x0

OSNOVNE i srednje škole, kojih u prestonici ima 289, vode 230 aktivnih sudskih sporova, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Zbog parnica, od kojih su neke trajale i godinama, trenutno je blokiran samo račun Tehničke škole u Obrenovcu, ali nadležni obećavaju da će taj problem uskoro biti rešen.Kako saznajemo u sekretarijatu, najčešći predmeti tih sporova su iz oblasti radnog prava, disciplinski postupci, nerešeni imovinsko-pravni odnosi, tužbe za mobing….

- Neki radni sporovi traju i po osam godina – kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. – Najstariji i dalje aktivan sudski spor ima OŠ „Jovan Dučić“, koja sa naslednicima nekadašnjih vlasnika dela parcele na kojoj se škola nalazi imovinsko-pravne sporove rešava pred sudovima još od 1991. godine, kroz više sudskih postupaka.

Krajem prošle godine, iz gradske kase je pokriven minus Grafičkoj školi, nastao usled izgubljene parnice koja je trajala skoro devet godina. Ova škola u Novom Beogradu bila je u blokadi zbog sudske presude iz 2009. godine od 30 miliona dinara, a zbog lošeg ugovora iz 2002. godine o skladištenju opreme koja je nestala zbog čega je škola tužena.

SAMO PLATEDok je račun u blokadi, škola nije u mogućnosti da raspolaže novcem koji se nalazi na računu, sve dok se ne izmire obaveze prema tuženoj strani. Zaposleni dobijaju plate, koje isplaćuje trezor, a za kupovinu najosnovnijih stvari poput kreda, lenjira, sunđera snalaze se, najčešće uz pomoć lokalne samouprave.

Osim Grafičke škole, za koju je uplaćeno šest miliona dinara, odblokiran je i račun Turističke škole koja je bila u blokadi od 29. septembra zbog minusa od 5,8 miliona dinara.

„Zabrana“ korišćenja sredstava je skinuta i OŠ „Olga Petrov“, kada je tuženoj strani u potpunosti isplaćen iznos koji je sud naložio. Reč je o parnici oko stana dodeljenog učiteljici, koja ga je otplatila po veoma povoljnim uslovima zbog prevelike inflacije. Zatim je tužila školu, uz obrazloženje da nije imala zakonsko pravo da joj stan da na korišćenje i kasnije omogući otkup istog. Sud je u maju 2009. godine presudio u njenu korist, a škola je morala da joj isplati neverovatnih 250.000 evra.

Izvor: novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*