Школе ЕУ опет под кључем, а у Србији малишани већ у клупама

novas

Док деца у Србији пакују ђачке торбе и спремају се за први час, Европа затвара школе; сада је већ консензус да су деца важан фактор у ширењу коронавируса.

Затварање школа најављено је у Великој Британији, Немачкој, Ирској, Данској и Холандији због ширења новог соја коронавируса који је заразнији од претходног и којим је инифицирано све више људи упркос оштрим рестриктивним мерама попут оних у Британији.

Премда дебата о затварању или отварању школа још увек траје, последња истраживања показују да деца у школском узрасту, па и она млађа, могу имати значајну улогу у ширењу вируса, пише Волстрит џурнал.

Са женевског Института за глобално здравље кажу да је све више доказа да су деца школског узраста заражена коронавирусом једнако као и одрасли, ако не и више.

Школе откако је пандемија почела представљају једно од најпроблематичнијих питања због тешкоће у постизању равнотеже између могућих дугорочних последица затварања на децу и заштите од вируса, али и економских последица последица по родитеље принуђене да остају код куће.

Последњие драматично затварање школа о којем се нашироко полемисало догодило се у Британији. Премијер Борис Џонсон испрва је планирао да основне школе остану отворене после зимског рапсуста, али је због раста потврђених случајева ипак одлучио да их затвори, и то после првог дана после распуста који су деца провела у школским клупама.

Пропао је и план за постепено отварање школских установа у јануару.

Џонсон је истакао да проблем није у томе да школе нису безбедне за децу, већ чињеница да би оне могле да буду вектори трансмисије и тако допринесу убрзаном ширењу коронавируса.

Ово је значајан заокрет у односу на новембар када је Европа захтевала да школе остану отворене осим у изолованим случајевима.

У Сједињеним Америчким Државама је ситуација са школама додатно закомпликована тиме што мере нису универзалне и примењују се од дистрикта до дистрикта. У неким деловима су школе отворене упркос наглим скоковима броја заражених и преминулих од вируса.

Из Њујорка кажу да је најбезбедније место у граду – управо школа, али европска наука каже другачије.

Истраживање о антителима спроведено у Женеви, у мају и децембру, на основу више хиљада насумичних узорака показало је да се деца узраста од шест до 18 година инфицирају једнако често као и одрасли.

У Аустрији су истраживања показала слично – деца млађа од десет година инфицирају се врло сличном стопом као деца између 11 и 14 година, а деца су генерално заражена у истом проценту као и наставници – насупрот ономе што се тврдило од самог почетка пандемије, да су деца отпорнија на вирус и да је мања вероватноћа да се заразе.

Неки европски епидемиолози зато наводе да је управо ово одговор на питање каква је улога деце у пандемији. У Британији и Холандији откривено је најмање 30 случајева новог соја коронавируса.

Европски центар за контролу и превенцију болести, са друге стране, на сајту наводи да су школске епидемије реткост, иако су пријављени кластери случајева. Такође, статистика показује да су деца у мањем ризику да развију компликације уколико се заразе.

У Француској је до пре неколико дана инсистирано на томе да школе остану отворене, али и ова земља сада уводи строжа правила која ће важити за школске мензе, часове физичког и пре свега подразумевати појачано тестирање у школама.

У основним и средњим школама у Србији данас је, после једномесечног распуста, почело друго полугодиште, а часови су скраћени на 30 минута.

Ученици прва четири разреда основне школе наставу свакодневно похађају у школи, а старији основци и средњошколци комбиновано – у школи и на даљину.

Извор: Нова С

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*