Школска година почиње штрајком просветара

zvonkok9

Школска година почеће штрајком и протестима Уније синдиката просветних радника Србије. Даљи кораци зависиће од реакције Министарства просвете и Владе на њихова три захтева.

Првог септембра ђаци ће у школске клупе, али ће у великом броју школа у њима седети на часовима од 30 минута, најављују из Уније синдиката просветних радника Србије, који ће тог дана организовати и протесте у Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици и бројним другим градовима Војводине и Србије.

Први штрајкачки захтев је да се изврши корекција зарада увећањем за 20% а које су тренутно испод републичког просека, рекао је Звонимир Јовић, председник Уније синдиката просветних радника Војводине.

Траже и да просвета буде на првом месту при наредном повећању зарада у јавном сектору, као што је обећано 2015. године, каже Јовић и додаје да, када је реч о финансијамаје, траже и исплату дуга од 50.000 динара.

УСПРС тражи и укидање Упутства о формирању одељења у основним школама које омогућава спајање одељења виших разреда, од 5. до 8, што, како је навео, доводи децу седмих и осмих разреда у неравноправан положај са осталом децом њиховог узраста на завршним испитима, а доводи и до стварања технолошког вишка код наставника који остају без дела норме. Трећи захтев просветара је смањење броја ученика по одељењу на 24, што је, нагласио је Јовић у најбољем интересу и деце и запослених.

Извор: Канал 9

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*