ШКОЛСКА ГОДИНА СЕ НАСТАВЉА КАКО ЈЕ И ПОЧЕЛА!

skola-nastava-sa-maskama_f

ШКОЛСКА 2020/2021. година наставља се како је и планирано, у понедељак, 18. јануара, а настава ће се одвијати како је и почела 1. септембра. Ученици од 1. до 4. разреда ће ићи у школу, од 5. до 8,. имаће имаће и онлајн наставу, часови ће свима бити скраћени на по 30 минута, седеће сами у клупама, носиће маску…

Одељења ће бити подељена у групе, а ниједна група не би требало да броји више од 15 ђака. У сваком моменту ни у једној школи не би требало да буде више од 50 одсто ученика.
Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса казао је јутрос да ће се настава одвијати као што је и почела 1. септембра и да до понедељка не би требало да дође до неких промена.  Он је објаснио у ком случају ће групе прелазити на онлајн наставу.- Кад смо затворили школе, желели смо да избегнемо да деца иду у школе док не прође максимум. Сада излазимо из максимума, нема разлога за ново одлагања. Биће опет подела на групе. Ако се један случај појави, он се издваја, ако се појаве два случаја, издваја се одељење. Увек постоји могућност да се нешто промени, али је та могућност мала – рекао је др Кон за РТС.

А, ево и подсећања како је настава у школама изгледала од 1. септембра, тачније како ће сада.

ОСНОВНА ШКОЛА

У основним школама, у сваком тренутку број деце не сме да прелази 50 одсто.

Ученици од 1. до 4. разреда ићи ће у школу, али ће се уколико има више од 15 ђака по одељењу, делити у две групе. Ученици од 5. до 8. разреда имаће комбиновану наставу – у школи и онлајн, односно наставу на даљину.

Организација онлајн наставе

Часови ће се приказивати на РТС 2 и РТС 3, према унапред одређеном распореду и сатници.

Ученици 5.  разреда пратиће наставу на РТС 2 од 8 сати, и имаће дневно 3 часа, док ће се настава за ученике од 6. до 8. разреда имитовати на РТС 3, такође, од 8 сати. Ученици 1. до 7. разреда имаће дневно до 3 часа, а осмаци - четири.

Иако ће ученици од 1. до 4. ићи у школу, и за њих је спремљена онлајн настава, и она ће се емитовати путем мултимедијске интернет платформе РТС планет

Настава у школи

Свако одељење мора да има своју учионицу. Током малог одмора нема промене учионица и кабинета, осим ако је то неопходно због специфичности предмета и посебне опреме.

За ученике од 1. до 4. разреда настава се организује свакодневно у школи.

- Уколико је број ученика у одељењу већи од 15, оно се дели у две групе. Групе долазе у два дефинисана термина, на пример од 8 сати, и од 10.45. Ученици једне групе имају до 4 часа дневно. Часови трају по 30 минута. Пауза између прве и друге групе је 20 минута, и она служи за чишћење и проветравање учионица и свих других простора – наведено је у Стручном упутству Министарства просвете које је достављено основним школама пред почетак ове школске године.

Сви часови се организују у школи, и напољу на отвореном када год је то могуће.

Ученици од 5. до 8. разреда

Ако школа има простор и кадар, настава се организује свакодневно у школи. И у овом узрасту важе правила на поделу на две групе уколико у одељењу има више од 15 ђака, и за њих важи трајање часова од 30 минута. Разликује се само што у овом узрасту ученици једне групе имају до 5 часова. Све остало је исто као и за ниже разреде.

Комбиновани модел

У школама где не постоји могућност да се за све од 5. до 8. разреда одржи настава у школи, настава ће се одвијати по комбинованом моделу.

- Ученици 5. и 6. разред у току недеље ићи ће у школу понедељком, средом и петком, а ученици 7. и 8. разреда уторком и четвртком. Наредне недеље разреди се ротирају. Када ђаци не иду у школу, имају онлајн наставу на даљину путем Јавног сервиса Србије – објашњава се у Стручном упутству.

И у овом коминованом моделу ученици се деле на две групе, часови им, такође, трају по 30 минута, и имају до 5 часова.

Средња школа

У средњим школама биће два модела наставе по којима може да се реализује планирани програм – настава по комбинованом моделу и настава на даљину.

Комбиновани модел

Настава у гимназијама и средњим стручним школама по комбинованом моделу подразумева да ученици од првог до четвртог разреда једне недеље долазе у школу на непосредну наставу, а следеће недеље реализују часове путем наставе на даљину.

Смену чине ученици првог и другог разреда односно трећег и четвртог разреда.

Уколико је број ученика у одељењу већи од 16, одељење се дели у две групе (школа бира најоптималнији критеријум за поделу на групе).

Уколико је број ученика у одељењу, односно групи за вежбе, практичну наставу, стране језике мањи од 16 за њих се настава одржава без поделе на групе и увек у школи.

Оцењивање ученика у овом моделу наставе се реализује када су ученици у школи уважавајући све принципе оцењивања.

Ученици једне групе, када имају наставу у школи имају све часове по распореду. Школе могу прилагодити распоред тако да се часови из предмета са већим недељним фондом реализују као двочаси или у блоковима, како би се број наставника који свакодневно долазе у школу свео на оптималну меру.

Часови трају по 30 минута. Пауза између смена у школи се користи за чишћење и дезинфекцију учионица, ходника, лабораторија, радионица, библиотека и свих других простора у школи који се користе за наставу и учење.

Такође, време између смена се може користити за реализацију практичних облика наставе нарочито у ситуацији када ученици нису у могућности да овај облик наставе реализују код послодавца са којим школа има одговарајући уговор.

Настава на даљину

Настава на даљину је посебан облик образовно-васпитног рада где ученици програм наставе и учења у целини или један део остварују коришћењем савремене информационо-комуникационе технологије за учење, без непосредног боравка у школи.

Овај облик наставе се примењује када се настава у школи не реализује у циљу очувања безбедности и здравља ученика и наставника.

Средња школа бира софтвер који ће користити за реализацију наставе на даљину. Ови специјализовани софтвери могу да обезбеде формативну и сумативну процену ученичких постигнућа уколико су епидемиолошке мере такве да се директна настава не препоручује ни у најмањим групама.

Исхрана ученика

Уколико се за исхрану користи школска трпезарија, потребно је водити рачуна о броју ученика који истовремено бораве у њој, распореду столова и међусобној удаљености ђака. Размена хране и прибора међу ученицима није дозвољен.

Деца за столовима треба да седе на удаљености од једног метра, а пожељно је и два, у сваком правцу. Пре јела деца треба да оперу руке, а површине на којима ће се служити храна, обрисати алкохолом.

Мере за смањења ризика уноса корона вируса у школску средину

- Ученици, наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.

- Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу.

-  Наставно и ненаставно школско особље да провере телесну температуру пред полазак у школу

-  Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метара

-  Свако дете у учионици треба да има 4 квадратна метра, и да седи само у клупи

-  Потпуно обуставити све активности код којих је могуће појачано стварање аеросола (певање, викање, спорт, навијање), што би значило да се на часовима музичког не пева, нема проба школског хора, на физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и слично)

- Наставу физичког васпитања организовати на отвореном када год је то могуће. Саветовати ученике да не стварају гужву у свлачионицама већ да буду стрпљиви и сачекају свој ред према инструкцији наставника тако да се обезбеди 4 м2 по ученику.

-  Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза

Ношење маски

- Школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске

- Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе. Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора. Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.

-  Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.

- Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

Редовно прање руку

- Руке треба прати хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После 3 до 4 извршених дезинфекција руку обавезно опрати руке водом и сапуном.

- На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале поставити дезинфекциона средства на бази 70 одсто алкохола.

Поступак са ученицима и особљем које имају симптоме

Уколико се симптоми појаве ван школе, потребно је јавити се у Ковид амбуланту надлежног дома здравља, и не одлазити у школу, већ само обавестити надлежну особу у школи.

Ако се симптоми јаве у школи, а ради се о ученику, њему се одмах ставља маска, смешта се у празну учионицу за изолацију, и обавештавају се родитељи и надлежни институт, то јест завод за јавно здравље. О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа која мора да користи маску и рукавице.

Ако се симптоми појаве код особља, она се одмах јавља у ковид амбуланту надлежног дома здравља, а надлежна особа из школе о томе обавештава надлежни институт односно завод за јавно здравље.

Школска година се продужава

Посећања ради ова школска година у основним и средњим школама у Србији биће продужена за неколико дана.

Школска година за осмаке уместо 4. јуна завршава се 8. јуна. Ученици од првог до седмог разреда у школу ће ићи до 22. јуна, а не како је ранијим календаром предвиђено 18. јуна. За све остале средњошколце друго полугодиште се завршава 22. јуна, а не како је било раније планирано 18. јуна.

Померен је и завршни испит.

Уместо 21, 22. и 23. јуна мали матуранти ће тестове из српског, математике и комбиновани тест полагати 23, 24. и 25. јуна. За матуранте гимназија настава се уместо 21. маја завршава 25. маја, а за ученике трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа 1. јуна, уместо 28. маја.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*