ŠKOLSKI ROBIN HUD ISPUNIO OBEĆANjE: Stigli prvi besplatni udžbenici koje đacima Srbije daruju fondacija Aleksandra Kavčića

aleksandarkavcic

Kao što je i obećao sredinom novembra u intervjuu za Glas javnosti, kada smo ga i nazvali našim školskim Robin Hudom, Aleksandar Kavčić, nekadašnji đak beogradske Matematičke gimnazije a sada profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu i jedan od vodećih informatičara na planeti, omogućio je od juče preko svoje dobrotvorne fondacije “Alek Kavčić” prve besplatne udžbenike za sve učenike u Srbiji!

Udžbenici su u elektronskoj formi i mogu se lako preuzeti, bez šifre, a onda prebaciti na lični kompjuter ili odštampati, a kako saznajemo u toku je i finalizacija dogovora sa štamparijama da bi se omogućilo roditeljima da se ove udžbenike sa inetrneta štampaju u boji, po ceni od samo dva dinara po stranici! Praktično rečeno, udžbenik koji je sada koštao i preko 1.000 dinara, a imao oko stotinak strana, sada će iznositi i pet puta manje, oko 200 dinara! Još konkretniji primer, roditelji koji se odluče da ovako udžbenicima opreme svoga đaka po kompletu za tu školsku godinu uštedeće najmanje oko 15.000 dinara!

Da bi besplatni udžbenici postali srpska stvarnost, kako je to nazvao profesor Kavčić, njih je morao i da odobri Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a on je onda otkupio i autorska prava od Zavoda za udžbenike, dok je za jedan deo platio autorska prava domaćim autorima da napišu izdanja za njegvu fondaciju. Tako da će ova besplatna izdanja roditelji moći da pronađu na sajtovima: besplatnabiblioteka.com, fondacijaalekkavcic.org, besplatnabiblioteka.net i besplatnabiblioteka.rs. Udžbenici su za sve obavezne predmete i engleski jezik, jer za ostale strane jezike još nema dovoljno kapaciteta, ali će i njih ih biti, obećava i dalje profesor Kavčić.

Takođe, sa udžbenicima koji nose pečat fondacije “Alek Kavčić” roditelji i učenici mogu raditi šta god žele, dok se oni sa oznakom Zavoda za udžbenike mogu koristiti samo za ličnu upotrebu đaka. Ovim povodom Gasu javnosti dostavljeno je i saopštenje Zavoda za udžbenike, koje objavljujemo u celosti da i roditelji imaju “sve crno na belo”:

Zavod za udžbenike i Fondacija „Alek Kavčić“ sklopili su Ugovor o poslovnoj saradnji u okviru koga je Fondacija kupila po 1.000 primeraka određenih udžbenika i radnih svezaka za 3. 4. 7. i 8. razred. Svrha ove saradnje jeste doniranje Fondacije osnovnim školama u Republici Srbiji određenih Zavodovih izdanja, kao i njihova promocija na internetu, isključivo na sajtu Fondacije.

Zavod je još u vreme vanrednog stanja prošle godine na svom sajtu otvorio slobodan pristup svim svojim obrazovnim sadržajima što je dovelo do saradnje Zavoda za udžbenike i Fondacije „Alek Kavčić“. Dakle, potencijalnim korisnicima će biti dostupan elektronski sadržaj ali isključivo za lične potrebe i bez prava na umnožavanje i distribuciju. Zavod izražava zadovoljstvo i zahvalnost uvaženom prof. Aleksandru Kavčiću koji je prepoznao značaj naše kuće za sveukupno obrazovanje i, pored drugih domaćih izdavača, opredelio se za saradnju i sa nama.”

Tako je naš Školski Robin Hud ispunio svoje obećanje, zaživelo jeste ali sada predstoji onaj sudar sa stvarnošću koji u Srbiji može da bude i dosta varljiv, jer iskreno rečeno svestan je i on da je udario na monopol stranih izdavača čiji je godišnji kolač kod nas i oko 100 miliona evra, pa ćemo videti koliko će sada oni pritiskati, a nema dileme na neće, roditelje i nastavnike, a o tome profesor Alaksandra Kavčić kaže:

-Prošli su propisanu proceduru, dobili odobrenje Ministarstva prosvete a sada je na direktorima škola i nastavnicima da odluče, da li će roditeljima uštedeti novac i odabrati besplatne udžbenike za svoje škole. Sada je taj udarni period kada nastavnici, prosvetni radnici imaju šansu da izaberu ove besplatne udžbenike za nastavu u svojim odeljenjima. Veoma cenim neverovatan gest Zavoda za udžebenike, svaka im čast. Na tržištu udžbenika se obrće se veliki novac a plaćaju roditelji, a za one koji imaju dva ili tri đaka, to je ozbiljan izdatak, jer, komplet udžbenika, za jedan razred osnovne škole košta i više od 20.000 dinara. Udžbenici su jako skupi, izdavači, pogotovo strani jako puno profitiraju na njima i to se jednom moralo prekinuti, objašnjava Aleksandar Kavčić, uz napomenu da su i u bogatoj Americi udžbenici besplatni, a u Srbiji se roditeljima izvlači svaki dinar od roditelja u te svrhe.

Na velikom ispitu savesti, nakon očekivanog pritiska monopolista, stranih izdavača užbenika u Srbiji, naćiće se direktori škola, nastavnici i roditelji. Pofesoru i dobrotvoru Aleksandru Kavčiću je, na sreću, prvu podršku dala i najbrojnija organizacija našeg obrazovanja, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije:

-Mi smo ovih dana na Glavnom odboru doneli odluku da svim raspoloživim resursima podržimo napore Aleksandra Kavčića za ovaj odličan projekat besplatnih udžbenika. Očekujemo da će svi roditelji i nastavnici ovo prepoznati kao odličnu, a besplatnu mogućnost učenja, kaže za Glas javnosti Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Podsećanja radi. reći još da je Aleksandara Kavčić, nekadašnji đak beogradske Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu a predavao je i na takođe čuvenom Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija “Marvel”. Posle višegodišnjeg sudskog spora, Karnegi Melon i prof. Kavčić su dobili spor i odštetu od 750 miliona dolara. Profesor Kavčić je onda obećao da će deo novca koji je od parnice pripao njemu, uložiti u budućnost srpske dece.

Upravo tome i prisustvujemo, svaka čas profesore!

(Glas javnosti)

Jedan komentar na ŠKOLSKI ROBIN HUD ISPUNIO OBEĆANjE: Stigli prvi besplatni udžbenici koje đacima Srbije daruju fondacija Aleksandra Kavčića

  1. Miki kaže:

    Divno od kolege sa elektrotehnickog fakulteta.Zanimljivo je da mnogi mediji pominju koju srednju školu je završio, a ne pominju da je studirao Etf

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*