Slavica Đukić Dejanović: bilo pretenciozno da govori o tome da ima prostora za novo povećanje

slavica-dj-d

Nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je da škola ne sme biti mesto nasilja i da se moraju preduzeti sve mere na ranoj detekciji problema. Istala je značaj zajedničkog rada nastavnika, roditelja i dece, i najavila maksimalnu podršku prosvetnim radnicima.

Slavica Đukić Dejanović, koja je juče izabrana za ministarku prosvete, rekla je u Dnevniku RTS-a da je sa osećanjem ogromne odgovornosti preuzela resor, svesna činjenice da je Vlada apsolutno rešena da početak školske godine bude radost za decu, sa dužnim sećanjem i osećanjem pijeteta i dostojanstva za žrtve iz majske tragedije.

Istakla je da se moraju preduzeti sve mere na ranoj detekciji mogućeg nasilja.

„Ono što je jako važno, jeste da škola ne sme biti mesto nasilja. Na tome moramo svi da radimo“, poručila je ministarka.

Veći broj psihologa i policajaca

Uloga pedagoga i psihologa mora, smatra, biti na potpuno drugačijem nivou.

„Psihologa u školi, koja ima 1.500 učenika, da ih imate dvoje-troje, to je apsolutno nedovoljno“, ocenjuje ministarka.

Njih će biti više nego što je bilo, nema dileme, dodaje Đukić Dejanovićeva, ali ističe da su u tom timskom radu i pristupu borbi protiv nasilja podjednako važni i stariji i mlađi drug, komšija, roditelji.

Takođe, dodala je, policajaca će biti daleko više nego što je bilo.

„Oni nemaju klasičan pristup lokalnih policajaca na ulici. Školski policajci su saradnici psihologa, pedagoga, roditelja, dece. Posebno potenciram značaj dece, jer predstavnici vršnjaka, kada su u tim timovima, naravno oni treba da se menjaju, ako to dete na dobar način prezentira probleme svoga druga, mi ćemo napraviti značajne korake napred“, rekla je Đukić Dejanovićeva.

„Od škole ne treba da pravimo ordinacije, na prevenciji narkomanije raditi kroz edukaciju“

Što se tiče predloga o uvođenju KD vrata i obaveznih testova na narkotike, Đukić Dejanovićeva je rekla da su povremena testiranja i individualni pristup deci potrebni, da su to metode koje se inače u svetu primenjuju, ali da od škole sigurno ne treba napraviti ordinacije gde će se raditi na prevenciji narkomanije.

„Na prevenciji narkomanije treba da se radi u školi kroz edukativne programe. Tu će biti možda bitnije da učenik zaista pripremi određena predavanja i da roditelji i učenici znaju kako pratiti dete. Otkrivanje narkotika je završna faza problema deteta. Nama je cilj da dete prosto ne dođe u kontakt sa narkotikom, odnosno da roditelj i njegov drug, pa i razredni starešina i nastavnik, primete značajno ranije da se menja, da je nešto drugačije“, napominje ministarka.

Ima li prostora za novo povećanje plata

Kada je reč o statusu nastavnika i najavljenim povećanjima plata u septembru i na kraju godine, ministarka prosvete kaže da bi bilo pretenciozno da govori o tome da ima prostora za novo povećanje.

Međutim, ocenjuje da su najavljene povišice nešto što odgovara finansijskom potencijalu koji mi imamo.

Kako zainteresovati đake za nastavničke smerove

I u ovom upisnom roku na fakultetima nema previše zainteresovanih za nastavničke smerove.

„Pre svega u različitim programima tržište rada mora da identifikuje koje profile moramo proizvoditi i brzo ih menjati, jer su tržištu rada potrebni različiti profili“, objasnila je ministarka i zaključila da bi to trebalo da bude još jedan od razloga za maksimalnu podršku prosvetnim radnicima.

Izvor: Nova S

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*