Slovenački prosvetari na ulicama: 40000 ljudi traži veće plate

slo

Veliki broj slovenačkih prosvetara nosilo je transparente i plave prsluke snažnog sindikata SVIZ, koji je organizator protesta
Oko 40.000 slovenačkih prosvetnih radnika je štrajkovalo iz osnovnih, srednjih i muzičkih škola, kao i osoblje iz vrtića, studentskih domova i univerziteta.
Oni zahtevaju veće plate, a polovina njih, oko 20.000, štrajkuje u Ljubljani na Kongresnom trgu, gde je održan veliki protest, preneo je STA.
Veliki broj slovenačkih prosvetara nosilo je transparente i plave prsluke snažnog sindikata SVIZ, koji je organizator protesta.

Demonstranti su duvali u pištaljke, nosili raznobojne transparente i balone i zastave sindikata.

Oko 280 učitelja iz cele zemlje doputovalo je u Ljubljanu da bi učestvovali u štrajku.

Na pojedinim transparentima pisalo je „Treba da budete zahvalni nastavnicima jer možete ovo da pročitate“.

Neki od zahteva štrajkača su povećanje plata, bonusi za učitelje i duži odmor za manje plaćene učitelje.

Predviđeno je da se štrajk završi večeras.

U većini osnovnih i srednjih škola, mužičkih škola, obdaništa i pojedinim fakultetima danas nema nastave, ali je obezbeđena briga o deci čiji roditelji ne mogu nekom drugom da povere dete na čuvanje.

U ponedeljak je održan i štrajk slovenačkih policajaca i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su zahtevali povećanje plata od oko 15 odsto.

Prosečna mesečna bruto plata policajaca iznosi oko 1.400 evra, a oni su tražili da bude povećana za 200 do 220 evra.

Slovenačka vlada levog centra saopštila je tada da većina zahteva za povećanja plate nije prihvatljiva, jer nije opravdana produktivnošću, upozorivši da bi takvi zahtevi mogli da ugroze fiskalnu konsolidaciju.

Izvor: Nedeljnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*