Sporne tačke pregovora o zakonu o radu

radnici2

U pregovorima sindikata i poslodavaca o Nacrtu novog zakona o radu najspornija su pitanja otpremnina, rada na određeno vreme, minimalne zarade i uslova za otkaz.

Otpremnine

SINDIKATI Saglasni da ne može da se isplaćuje dva puta za isti radni staž. Ne pristaju na promenu ako se ne obezbedi mehanizam sprečavanja zloupotrebe ove promene, poput ciljanje promene imena firme kako bi se izbeglo plaćanje. Ali da bude veća, 1/3 prosečne plate.

POSLODAVCI Ne može se isplatiti otpremnina dva puta za isti radni staž. Otpremnina nije socijalna kategorija i treba da se isplaćuje na osnovu 1/3 osnovne plate prvih deset godina, a sve preko 1/4 osnovne plate.

Rad na određeno vreme

SINDIKATI Pristaju da se maksimalno trajanje ugovora sa jedne produži na dve godine, sa nemogućnošću daljeg prolongiranja. Uslov da broj zaposlenih sa takvim statusom ne sme da bude preko 20 odsto.

POSLODAVCI Zalažu se da rad na određeno vreme bude produžen na tri godine umesto dosadašnjih 12 meseci. Ne podržavaju ograničenje na postojanje maksimum 20 odsto takvih ugovora u preduzeću jer tvrde da je to u praksi neizvodljivo.

Minimalne zarade

SINDIKATI Da bude vezana za potrošačke cene i minimalnu potrošačku korpu. Poslodavac ne sme da je isplaćuje duže od šest meseci. Može da se menja jednom godišnje umesto dva puta kao do sada, ali uz obavezu da se ako padne ispod 70 odsto minimalne potrošačke korpe automatski koriguje.

POSLODAVCI Minimalna zarada treba da se određuje jednom godišnje u skladu sa inflacijom, a ne dva puta kao do sada. Ograničenje od 6 meseci isplaćivanja minimalne zarade u praksi nije moguće ostvariti.

Otkazi

SINDIKATI Ne pristaju da kriterijumi za otkaz koji već postoje u pojedinačnim aktima preduzeća budu deo zakona. Ne može u zakonu da stoji da poslodavac može da otpusti radnika ukoliko je u pijanom stanju.

POSLODAVCI Treba pojednostaviti proceduru za otpuštanje radnika. To će zaštititi dobrog radnika od lošeg. Smanjivanje birokratije kod zapošljavanja smanjiće se birokratija kod otpuštanja.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*