Srbija će morati da uvede obavezno srednje obrazovanje

slavica

Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraće da uvedu obavezno srednje obrazovanje do 2030. godine, kaže šefica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Slavica Đukić Dejanović.
Ona je dodala da će se možda ići na to da osnovno školsko obrazovanje traje devet godina, kao u većini evropskih zemalja ili čak deset, a onda da dve godine još budu usmereno srednje stručno obrazovanje.

- To je nešto na čemu će se najviše traditi sa Ministarstvom obrazovanja – rekla je Dejanović gostujući na TV Pink.

To je samo jedan od 17 postavljenih ciljeva koji se nalaze pred našom zemljom, odnosno 200 država u svetu koje su potpisnice Agende.

Preostalih 16 ciljeva koje potpisnice moraju da ostvare odnosi se na smanjenje siromaštva, zdravu životnu sredinu, popravljanje zdravstva, zapošljavanje, bolji standarad…

- Nijedan od tih ciljeva ne može raditi jedno ministarstvo. Imamo tim Ujedinjenih nacija koji nam pomaže. Vrlo brzo morati da dostavljamo izveštaje šta radimo – rekla je Dejanović.

Revidiraćemo Strategiju podsticanja rađanja

Strategija podsticanja rađanja biće revidirana i dopunjena sadržajima vezanim za migracije i aktivno starenje, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je prethodna godina bila najlošija godina po svim parametrima, gde se na 1.000 stanovnika rodilo 9 beba, a umrlo 15 ljudi, dok u Crnoj Travi 2013. godine nije rođena nijedna beba.

Zbog toga je 15 opština dobilo bespovratna sredstva za programe pronatalitetne politike, koje će sprovoditi godinu dana.

Ministarka kaže da malo ohrabruje podatak da je u prva tri meseca ove godine rođeno 1.448 beba više nego u prva tri meseca prošle godine.

Ona kaže da standard porodice jeste jedan od razloga zašto se mladi parovi ne opredeljuju za rađanje više dece, ali da nije presudan.

To najbolje oslikavaju zemlje zapadne Evrope koje imaju visok životni standard, i slične probleme kao naša zemlja.

Danci i serije sa srećnim porodicama sa puno dece

Pronatalitetne mere, kako kaže, kod njih dale su rezultate. Tako, recimo, Danci su analizirali najgledanije serije i ako srećna porodica u setriji ima jedno dete menjali su scenario, te srećna porodica mora da ima dvoje ili troje dece.

- Ono što mi mislimo da može da se uradi je da se malo edukuju mladi ljudi na planu populacione politike da se stiumulišu kroz zapošljavanje – rekla je Dejanović za TV Pink i dodala da je značajna mera usklađivanje rada i roditeljstva.

Država će, kako kaže, stimulisati poslodavce koji usklađuju kod zaposlenih rad i roditeljstvo.

Za spovođenje pronatalitetnih mera, dodaje, važna je infrastruktura – škole, domovi zdravlja.

- Opštine koje imaju manje od 20.000 stanovnika nemaju prava na ginekologa i internistu. Kako mislite da se radi pronatalitetna politika ako se bude poštovala ta zakonska odredba – zaključila je Dejanović.

Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*