Srđan Verbić, prvi ministar sa minđušom

verbic-petnica-foto-privatni-album_f

Istraživačka stanica “Petnica” polako postaje glavna baza za odabir kadrova novog premijera Aleksandra Vučića.
Srđan Vebrić kao srednjoškolac bio jedan od prvih polaznika ovog centra, a na kraju je i sam bio predavač u Petnici.
Posle ministra finansija Lazara Krstića koji je radio kao istraživač u Petnici, novi “petničar” u Nemanjinoj 11 biće Srđan Verbić koji će voditi prosvetu i nauku.
Ovu praksu možda je najbolje ilustrovao naš poznati fizičar i predavač u Petnici Milovan Šuvakov: „Pravo je osveženje što u Vladi imamo sve više ministara iz Petnice, umesto sa Megatrenda.“

Verbić i Petnica druže se skoro 30 godina. Novi ministar rođen je 27. maja 1970. godine, a prvi put se sreće sa Petnicom na početku srednje škole. Da Verbić nije bio običan srednjoškolac pokazao je 1986. kada je kao učenik drugog razreda srednje škole dobio Oktobarsku nagradu Beograda za najbolji srednjoškolski istraživački rad iz astronomije. Po završetku srednje škole upisao je fiziku i tokom studija bio je redovni posetilac Petnice.

Neobični ministar Srđan Verbić
Sa minđušom u uhu, nakon diplomiranja teorijske fizike 1993. počeo je da radio kao rukovodilac programa fizike Istraživačke stanice Petnica. Postidiplomske studije na kojima je izučavao veštačku inteligenciju upisao je 1996. godine, a magistrirao je 2001. na temi „Veza minimizacije slobodne energije, skrivenih Markovljevih lanaca i dekodovanja linearnih blok kodova“.

Rukovodilac je Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja od marta 2013. Za one koji ne znaju, to je tim koji, između ostalog, sastavlja pitanja za malu maturu. U januaru ove godine postao je doktor nauka. Stručna javnost mnogo očekuje od Verbića, čak ga vide i kao “poslednju nadu za posrnuli sistem obrazovanja i nauke”. Direktor Petnice Vigor Majić novog ministra opisuje kao “protivnika burazerskih dogovora”.

- Srđan Verbić je veoma odgovoran i stručan čovek sa širokim krugom saradnika iz različitih oblasti. Politika ga ne zanima, nije član nijedne stranke i, kad je reč o poslu, kod njega nema ni zemljaka, ni rođaka, ni partijskih drugova. Ima energiju i volju za reforme u prosveti – ali, kako je jedan mandat malo za potrebne reforme, Verbić sigurno može da ih započne – kaže Majić za “Blic”.

Druga strane priče o Petnici kao rasadniku kadrova jeste ona o novcu. Direktor Majić je nekoliko puta upozoravao da je Petnica pred gašenjem, nakon čega je država pronalazila novac za održanje ove stanice. U prethodne tri godine Petnica je iz budžeta dobila 80 miliona dinara.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*