Šta će biti s izmenama Zakona o radu?

radnik-1381178633-377593
Rad radne grupe koja se bavi izmenama zakona o radu je otežan nakon što su sindikati odlučili da istupe iz pregovora, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović, dodajući da uprkos tome očekuje da će tekst nacrta zakona biti završen do kraja meseca.

Martinović je  Tanjugu rekao da članovi radne grupe, koju pored poslodavaca čine i predstavnici resornih ministarstva, trenutno rade na definisanju konkretnih rešenja kako bi se u tekstu otklonile sve alternativne mogućnosti koje postoje kod pojedinih odredaba.
„Nadam se da ćemo do kraja meseca imati tekst, kako bi se nakon toga organizovala i javna rasprava“, naveo je Martinović.
Bez obzira što su sindikati odlučili da ne učestvuju u pregovorima o Zakona o radu, Martinović je rekao da će radna grupa nastojati da onoliko koliko je moguće uvaži i neke predloge koji su oni ranije dali.

Iz pregovora o izmena Zakona o radu izašla je i Asocijacija malih i srednjih preduzeća, a potpredsenik te asocijacije Milan Knežević rekao je  Tanjugu da su se iz razgovora povukli, „jer je nemoguće uticati na predloge zakona“.

„Zakon se ne donosi ni u ime sindikata da bi ostvario njihova prava, ni u ime poslodavaca, a ni radnika ni države. On treba da bude srednje rešenje koje će optimalno omogućiti da svako utka svoje interese u zakonsko rešenje“, objasnio je Knežević.

Prema njegovim rečima, ni sindikati ni poslodavci ne mogu da uslovljavaju donošenje zakona, jer se zakoni usvajaju u Skupštini.
„Nažalost, pojavili su se predlozi zakona koje niko ne razume, ne zna se ko je autor tih predloga, a vlada kao predlagač zakona izbegava da izađe sa jedinstvenim predlogom, jer neće da preuzme odgovornost“, ocenio je Knežević.
Kako je rekao, potrebno je vratiti se na početak i da svako da svoje predloge na zakon, „jer on nije interesno određen, već treba da bude zajdnički imenitelj svih interesa“.

Direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić, ocenio je ranije da je izmena Zakona o radu nužna, a da su sindikati nerealni u pokušaju da očuvaju neka prava radnika, što je trenutno nemoguće zbog teških finansijskih okolnosti u kojima posluju domaće firme u privatnom sektoru.
Rajić je naveo da predložene promene Zakona o radu treba da omoguće zapošljavanje u privatnom sektoru, a ne samo u javnim preduzećima i državnom sektoru.

Potpredsednik Saveza samostalih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović izjavio je juče da će Ukoliko budu usvojene izmene Zakona o radu, koje devalviraju prava radnika,taj sindikat organizovati radikalne proteste i blokade puteva i institucija.
Nakon što su se oba reprezentativna sindikata povukla iz pregovora o izradi novog Zakon o radu, SSSS je krenuo u organizovanje razgovora sa predstavnicima sindikata i radnicima u svim gradovima Vojvodine, sa ciljem pripreme „na moguće aktivnosti povodom zakona“.
Mihajlović je najavio da će i SSSS najverovatnije pripremiti i prezentovati svoj predlog Zakona o radu.

Ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović pozvali su sindikate da se vrate za pregovarački sto.
Krstić je ocenio je da je loše što su sindikati odlučili da istupe iz pregovora o Zakonu o radu i pozvao ih da se ponovo uključe u pregovore, kako bi do kraja godine bio gotov tekst izmenjenog zakona, a Radulović im je poručio da je jedini način za rešavanje nesuglasica da se o njima razgovara.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*