Šta su pokazali rezultati inspekcijskog pregleda škola u Srbiji? Svaki učenik imao po 63 izostanka

Beograd – Učenici u osnovnim i srednjim školama napravili su tokom prošle školske godine u proseku po 57,5 opravdanih izostanaka i 6,4 neopravdana. To znači da su đaci u Srbiji u proseku izostajali po 63 časa, pokazuju rezultati inspekcijskog pregleda škola u Srbiji, koje je juče predstavio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović. On je rekao da su podaci prikupljeni u 15 školskih uprava u Srbiji, sem Raniluga i Kosovske Mitrovice i da je to prvi put da se predstavljaju javnosti.
Osnovci su u proseku napravili po 44,8 izostanaka, od čega 41,6 opravdanih i 3,7 neopravdanih. Najviše izostanaka je zabeleženo u školskoj upravi (ŠU) Zaječar (46,8 opravdanih časova po učeniku i 7,8 neopravdanih). Najmanje opravdanih ima u ŠU Novi Pazar, a najmanje neopravdanih napravili su đaci u školama iz školskih uprava Čačak i Kragujevac.

Kada je reč o srednjoškolcima, oni su u proseku opravdano izostali po 73,4 školska časa, a napravili su i po devet neopravdanih. Najviše opravdanih imaju đaci iz kragujevačkih škola (103), a neopravdanih iz Sombora (13,9), dok su na dnu tabele po broju opravdanih učenici iz Novog Pazara, a po neopravdanim đaci iz škola sa teritorije ŠU Užice, naveo je Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije i podsetio da školska godina za osnovce ima 180 radnih dana, a za srednjoškolce 185.

Ministar prosvete je istakao da je promena zakonskih rešenja, koja neopravdano izostajanje tretira kao težu povredu obaveza učenika, dala rezultate, ali da će ovi podaci biti analizirani, te da će nadležne ustanove – Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – predložiti mere za smanjivanje broja izostanaka u školama.

Inspekcijski pregled je pokazao i da je lane na popravni ispit palo skoro 30.000 osnovaca i srednjoškolaca, što je 4,8 od ukupnog broja učenika. Ministarstvo nema podatke iz kojih predmeta se najčešće polaže popravni, ali statistika pokazuje da je mnogo više srednjoškolaca nego osnovaca polagalo taj ispit. Razred je ponavljalo ukupno 10.105 učenika ili 1,45 odsto, dok je čak 11.897 đaka ponovo izlazilo na popravni, nakon što su prosvetni inspektori ili savetnici uočili da je bilo propusta u organizaciji i sprovođenju tog ispita. I u ovom slučaju mnogo je više srednjoškolaca – 11.715, a svega 179 osnovaca.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić je naveo da je tokom prošle školske godine izrečeno više od 62.000 vaspitnih mera zbog lakših povreda obaveza učenika, a zbog težih prekršaja izrečeno je preko 21.000 vaspitno-disciplinskih mera. U drugu osnovnu školu premešteno je 159 osnovaca, dok je iz srednje škole isključeno 264 đaka.

Disciplinske mere su preduzete i prema zaposlenima u obrazovnim ustanovama, pa je tako u osmoletkama novčano kažnjeno 115, a u srednjim školama 78, dok je bez posla ostalo 36 zaposlenih u osnovnim i 15 u srednjim školama.

Ova analiza je pokazala da je, u odnosu na ranija vremena, drastično smanjen broj nastavnika sa neodgovarajućom stručnom spremom, pre svega u srednjim školama. Takvih je 2.579 nastavnika, što je samo 2,37 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Samo 20 škola u v.d. stanju

Rezultati inspekcijskog pregleda su demantovali tvrdnje nekih sindikata prosvetnih radnika, po kojima je trećina škola u Srbiji u v. d. stanju. Istina je da samo 20 osnovnih škola ima vršioca dužnosti, dok su privremene mere uspostavljene u osam obrazovnih ustanova, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*