Šta su to sindikati potpisali pa nema štrajka u prosveti?

dobrivoje-marjanovic-768x432

Šta su to sindikati potpisali pa nema štrajka u prosveti?

Sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti, odustala su od najavljenog štrajka koji je bio planiran za 16. oktobar i koji je, kako su najavljivali, trebalo da traje do ispunjenja zahteva, odnosno izjednačavanja plate sa republičkim prosekom i povećanja dodatka za odeljenske starešine. Zahtevi nisu u potpunosti ispunjeni, ali su sindikati prihvatili ponuđeni Protokol Vlade Srbije kojim će traženo izjednačavanje plate dobiti od 1. januara 2025. Jedan od sindikalnih potpisnika Protokola za Nova.rs je rekao da je “ovo maksimum” koji su u ovim okolnostima mogli da dobiju i da su u svakom trenutku “spremni na sindikalnu akciju”, ukoliko država ne bude poštovala ono što je potpisala.

“Do sada smo imali samo usmena obećanja, dobili smo i jedan pisani predlog Vlade kojim nismo bili zadovoljni, a sada prvi put imamo papir na kome je pečat države. Ispunjenje zahteva o plati prolongirali smo za godinu dana. Najavljeni su izbori, ali to nas preterano nije ni interesovalo. Želeli smo da nešto što smo do sada postigli, stavimo na papir i da obavežemo državu da to ispuni. Ne Vladu, vlade su prolazne, da li će biti ova vlada, druga vlada, ne interesuje nas, ovim papirom se država obavezela”, objašnjava za Nova.rs Dobrivoje Marjanović predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije razloge zbog kojih su reprezentativni sindikati potpisali ponuđeni Protokol i odustali od najavljenog štrajka.

On je istakao da je Protokol “milimetarski korak” ka ispunjavanju ciljeva i da će sindikati pratiti svaki potez države kada je u pitanju ispunjavanje ili neispunjavanje potpisanog, te da su spremni na sindikalne akcije, ukoliko dođe do bilo kakvih propusta.

Šta su sindikati tražili, a šta su dobili?

Sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti, odnosno, Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS “Nezavisnost”, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja, imala su tri jedinstvena zahteva.

Oni su tražili da se plata nastavnika početnika odmah izjednači sa republičkim prosekom, povećanje dodatka za rezredno starešinstvo i smanjenje administracije za nastavno osoblje.

U Protokolu za poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti, koji su 12. oktobra potpisali predstavnici reprezentativnih sindikata, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i premijerka Ana Brnabić, ti zahtevi su ispunjeni delimično.

Prvi zahtev o izjednačavanju zarada sa republičkim prosekom biće ispunjen tek od 1. januara 2025. godine, ali je istaknuto da će s povećanjem plata u prosveti od 10 odsto u januaru sledeće godine, nastavnik početnik imati 0,93 od republičkog proseka.

Odeljenske starešine će takođe od januarske plate 2024. dobiti povećanje dodatka sa četiri odsto na sedam odsto. Ovo povećanje u novcu znači, da će razredne starešine imati početnu platu oko 93.000 dinara.

Protokolom je takođe predviđen i zajednički rad na smanjenju administracije u školama.

“Nismo stavili ‘tačku’ na našu borbu za bolji obrazovni sistem”

Dobrivoje Marjanović podseća da intenzivni zahtevi prosvetnih radnika za poboljšanje profesionalnog i materijalnog statusa traju još od prošle godine kada se u školi u Trsteniku dogodio incident sa izmicanjem stolice profesorki, te da se u prosveti “sve okrenulo naopačke” posle tragedije u Ribnikaru.

Kaže da su dugo pregovarali sa nadležnima u državi, protestovali i da su, sada, opisuje on, sindikati došli do trenutka kada su odlučili da stave “zapetu”.

“Sve ono što smo postigli unazad godinu dana trebalo je staviti na papir. Ovo pričam o svim reprezentativnim sindikatima. A uspeli smo da postignemo da se pravilnicima o finansiranju osnovnih i srednjih škola, vrate stručni saradnici u škole. Namerno kažem vrate, zato što su oni (država) 2015. u cilju racionalizacije sistema, tim pravilnicima odstranili te ljude iz sistema. Sada je to konačno uradjeno pred početak školske godine i mnoge naše kolege psiholozi i pedagozi koji su radili sa nepunom normom su vraćene u škole i rade punu normu. Takođe, sada svaka škola ima sekretara zbog admnistrativnih poslova i šefa računovodstva”, ukazuje Marjanović šta su sindikati do sada postigli.

Bolja plata prosvetnih radnika motivacija za upis “nastavničkih” fakulteta

Naš sagovornik kaže i da je povećanje plate prosvetnim radnicima praktično “ulaganje” u bolji prosvetni sistem i podizanje kvaliteta obrazovanja, koji “svi u državi želimo”.

Navodi i da će se povećanjem u septembru od 5, 5 odsto i u januaru 10 odsto, plata nastavnika početnika približiti republičkom proseku, ali da na tome ne žele da se zadrže.

“Nama su na pregovorima rekli da u ovom trenutku budžet ovakav kakav postoji, nema veću mogućnost, bilo šta da se radi, bilo koja sindikalna akcija da postoji, a postojala bi da je tako. Ovo je nešto maksimalno što smo u ovom treutku mogli da izvučemo. Plata nastavnika početnika je sada 78.800 dinara, a posle povećanja u januru biće 86.800. Nama nije krajnji cilj da prosvetni radnici budu na republičkom proseku. Vidite i sami da deca koja završavaju srednje škole, vrlo retko upisuju pedagoške i nastavničke fakultete. Nećemo nikako motivsati tu decu da upišu te fakultete. Nama je cilj da nakon što dostignemo republički prosek, a naredne godine u ovo vreme bi trebalo da bude kako najavljuju iz države 950 evra. Mi ćemo insistirati na tome da se na dalje radi da zaposleni u obrazovanju, kao svuda u svetu, imaju 20 procenata veće plate u odnosu na republički prosek. Za nastavnika u školi su neophodne master studije, deca se školuju dugo da bi mogla da rade u školi i treba da imaju neku stimulaciju da bi se posle tolikog školovanja zaposlili u obrazovanju”, obrazložio je on.

Na kraju, Marjanović je podsetio da su sindikati u prosveti do 2012. godine svake godine s državom pregovarali o ceni rada i potpisivali Protokole, koji su se kako kaže, nekada poštovali, nekada ne.

Posle 2012. praksa potpisivanja ovog dokumenta je prekinuta i sada je prvi put potpisan novi Protokol posle 11 godina pauze.

“Iskustvo iz prethodnih godina i decenija nas uči da ono što se dogovorimo nekada ne bude i realizovano. Zbog toga ćemo sve ovo što smo sada potpisali pratiti i odmah ćemo biti spremni da reagujemo ako se nešto od potpisanog ne bude adekvatno uradilo”, zaključio je predsednik Unije sindikata.

Izvor: Nova.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*