Stalo vreme u školama: Srpski đaci još koriste poljske toalete

Zalutali posetilac sela Gradojević kod Koceljeva mogao bi da pomisli da se nalazi usred snimanja horor filma kada bi zakoračio u lokalnu školu. Ona je, da stvar bude gora, tipičan primer seoskih i prigradskih škola u Srbiji koje se u 21. veku mogu “pohvaliti” poljskim toaletima i opremom starom bar 30 godina.
Nedostojno 21. veka: Poljski toaleti u školi u selu Gradojević
Nedostojno 21. veka: Poljski toaleti u školi u selu Gradojević
HOROR – U poljski WC idemo, ali moramo da donosimo flašice vode od kuće i da peremo ruke iznad kante – kaže jedan od učenika škole u Gradojeviću.

Već decenijama unazad ova škola nema ni vodu ni sanitarni čvor. Zbog svega ovoga, ali i zbog vlage, nedavno je sanitarna inspekcija naredila da se obezbede elementarni uslovi za rad i ostavila rok upravi škole da reši problem do 28. avgusta, inače će biti zatvorena. Kao i obično, umesto države je u pomoć priskočio savesni građanin, Miodrag Mitović iz Jagodine, koji je obećao da će njegova firma “Mitrel” besplatno uraditi sanitarni čvor za školu.

Poljski toaleti nisu jedino što muči osnovne i srednje škole u Srbiji. Razvaljena vrata, odlepljene pločice, pokidane česme, išarani i prljavi zidovi, bez sapuna i ubrusa – slike su koje se mogu videti u većini naših škola. Oprema u kabinetima fizike i hemije stara je najmanje 20 godina, a bazeni i teretane svrstavaju se u domen naučne fantastike.

Škola je pred zatvaranjem ukoliko hitno ne bude sređena
Škola je pred zatvaranjem ukoliko hitno ne bude sređena

- Po ulaganju u škole i obrazovanje nalazimo se na dnu Evrope. Skoro 97 odsto budžeta ulaže se u plate, a ono što ostane treba da pokrije sve drugo, pa i održavanje škola. U proseku, svaka treća škola u Srbiji nema salu za fizičko, a one koje je imaju raspolažu sa rekvizitima starim bar 20 godina. Nema bazena, teretana, školskih ormarića. Eksperimente iz fizike i hemije je nemoguće obavljati, jer opreme za to takođe nema. Kraće rečeno – srpske škole ostale su u 19. veku – priča za “24 sata” Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Opremanje škola, pa čak i održavanje postojećeg, prepušteno je samim školama i lokalnim samoupravama. Tako se u bogatijim opštinama viđaju bolje opremljene škole, dok su one iz siromašnih sredina prepuštene na milost i nemilost Ministarstvu prosvete, a njihova deca osuđena su da uče u istim uslovima kao što su i njihovi roditelji pre 30 godina.
Škole kao iz 19. veka
- Najmanje 500 škola u Srbiji koristi poljski wc
- Svaka treća škola u Srbiji nema salu za fizičku
- Oko 0,6 odsto škola u Srbiji ima bazen (od čega šest u Beogradu)
- 20 godina je prosek starosti opreme u kabinetima fizike i hemije

Izdvajanja za obrazovanje
Zemlja – BDP
Srbija 3,2%
Hrvatska 4,3%
Slovenija 5,7%
Finska 6,8%
Švedska 7,3%
Island 7,8%

Izvor 24 sata

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*