STIPENDIJE ZA BUDUĆE NASTAVNIKE: Kako povratiti interesovanje za nastavničke fakultete

306430_radekoncarsrednjaskola0506112008_f

DECA koja žele da studiraju nastavničke fakultete treba da dobiju stipendije, a davanje stipendija mora da bude po regionima u skladu sa lokalnim potrebama. I položaj nastavnika bi morao da bude bolji, a za to je neophodno značajno povećati plate. One bi trebalo da budu za 30 do 50 odsto više od prosečnih u Republici.

Ovo su neki od predloga dekana sedam nastavničkih fakulteta za rešavanje jednog od najvećih problema u prosveti – nedostatka nastavničkog kadra.

Dekani Filološkog, Matematičkog, Filozofskog, Hemijskog, Biološkog, Fizičkog i Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održali su juče sastanak na kome su ovi predlozi „stavljeni na papir“, a oni će biti i osnova konačnog dokumenta koji će biti predočen prosvetnim vlastima.

Sastavni deo tih predloga je i da studijski programi za školovanje nastavnika treba da budu prepoznati kao posebni u pogledu finansiranja, a akreditaciju ovih studijskih programa na državnim fakultetima treba da plaća država koja kao osnivač svakako ima tu obavezu. U suprotnom, postoji opasnost da fakulteti procene da više nemaju interesa da posluju sa gubitkom prilikom školovanja nastavnika i počnu da gase ove studijske programe.

- Na sednicama senata Univerziteta u Beogradu kao i na proširenim sastancima rektorskog kolegijuma u više navrata konstatovano je da je obrazovni sistem ozbiljno narušen i uzdrman do temelja – kaže za „Novosti“ Iva Draškić Vićanović, dekan Filološkog fakulteta na kome je juče održan sastanak. – Svesni opasnosti koja preti mladim grneracijama, ali i državi, jer bez stabilnog obrazovnog sistema nema ni stabilne države, oformili smo radnu grupu sastavljenu od dekna fakulteta koji školuju nastavnike. Naš zadatak je da definišemo koji su faktori doveli do urušavnja obrazovnog stema u Srbiji i da predložimo načine na koji se uočeni problemi mogu rešiti.

Definišući te probleme, dekani su uočili dramatičan pad kvaliteta nastavnog kadra, jer se često kao nastavnici u osnovnim i srednjim školama zapošljavaju ljudi koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije. Uočeno je, dalje, da su potcenjeni, prezreni, povremeno i maltretirani od učeniika i roditelja.

- Za njihov položaj ključni faktor je finansijski apspekt, nastvanici su ekstremno malo plaćeni čime se signalizira da ni državi nije stalo do takvog zanimanja – kaže Iva Draškić Vićanović.

Takođe, dekani pažnju skreću i na to da je urušen kvalitet srednjoškolskog obrazovanja neadekvatnim i lošim programima, progrešno formulisanim standardima i njihovim ishodima.Sve to dovodi do primetnog pada intersovanja za upis na studijske programe fakulteta namenjenih školovanju nastavnika. Uočeni problemi i predlozi za njihovo rešavanje biće sastavni deo dokumenta koji je u pripremi i koji će se još „brusiti“.

Interesovanje za nastavne smerove na fakultetima u prošloj školskoj godini bilo je veoma malo. Tako se na Matematičkom fakultetu prijavilo svega osam kandidata. Na Filološkom fakultetu gde se školuju nastavnici srpskog jezika i književnosti, za 410 mesta prijavilo se 295 kandidata. Na Filozofskom fakultetu uočili su da je sve manje pijavljenih za studije istorije. Ništa bolje nije ni na Geografskom, Hemijskom i Fizičkom fakultetu, gde na nastavničkim smerovima svake godine ostane mnogo upražnjenih mesta.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*