Štrajk upozorenja prosvetnih radnika

Beta-giyxn9bd0g.525x350

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika odlučili su danas da 25. februara stupe u jednočasovni štrajk upozorenja.

U štrajku će učestvovati članovi Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Oko 300 predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika na skupu održanom u Domu sindikata, kao jedan od zahteva navelo je povlačenje Nacrta zakona o platama u javnom sektoru, jer bi, kako su ocenili, mogao da izazove velike probleme u obrazovanju.

Prema rečima predstavnika sindikata, prosveti radnici od vlade traže i korekciju koeficijenta za četiri odsto od aprila i četiri odsto od oktobra.

Jedan od zahteva je i isplata jednokratne pomoći od 5.000 dinara do 15. februara, koja može da se zove i Svetosavska narada, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Branislav Pavlović.

Pavlović je dodao da prosvetni radnici traže i sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predstavnici sindikata najavili su da će ministru prosvete Srdjanu Verbiću uputiti rezoluciju kojom se hitno traži formiranje nezavisne komisije koja će utvrditi zašto raspodela tehnoloških viškova u prosveti nije sprovedena do kraja, a posebno u školskoj upravi Beograd.

Rezolucijom se traži i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca školskih uprava u Srbiji, inspekcija i direktora škola, a povodom sprovodjenja zakona i Posebnog kolektivnog ugovora.

Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 37.000. U Srbiji oko 150.000 zaposlenih radi u sferi obrazovanja.

„Drugi recept osim štrajka ne postoji. Ne postoji akademski način da vlast ubedimo da je prosveta važna. Jedino nam preostaje da nagovestimo štrajk, da ustanemo i da se borimo“, rekla je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Odluku o stupanju u štrajk doneli su članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

U školama 25. februara neće biti prvog časa u pre podnevnoj i posle podnevnoj smeni.

Izvor: Beta

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*