Štrajk upozorenja u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“

hemijsko-prehrambena-i-tekstilna-skola-uros-predic

Sindikat prosvetnih radnika Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ iz Zrenjanina doneo je odluku da organizuje štrajk upozorenja, saznaje portal zrenjaninski.com.

Štrajk upozorenja u ovoj školi biće organizovan u utorak, 13. februara, tako što se neće održati prvi čas u prepodnevnoj smeni.

Štrajkački zahtev članova sindikata i svih zaposlenih je da gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura opozove inicijativu o izmeni mreže škola upućenu Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i stav o neslaganju sa planom upisa učenika u školi „Uroš Predić“ za narednu školsku godinu.

Podsetimo, Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ je nedavno dobila dopis, koji je potpisao gradonačelnik Simo Salapura, a u kome se navodi da Gradska uprava nije saglasna sa planom upisa učenika u prvi razred srednje škole po obrazovnim profilima. Grad je ujedno predložio da se obrazovni profili iz ove škole izmeste u Medicinsku, Srednju poljoprivrednu i Tehničku školu u Zrenjaninu, o čemu treba da se izjasni i Pokrajina. Ukoliko bi predlog gradske vlasti bio prihvaćen, to praktično znači da bi od naredne školske godine škola „Uroš Predić“ prestala sa radom.

I dalje javnosti nije poznato ko je i kada izradio Elaborat o opravdanosti izmene Pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine, u delu koji se odnosi na grad Zrenjanin, a kojim je predloženo gašenje pomenute srednje škole.

Sindikat prosvetnih radnika Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ je po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja zatražio od gradonačelnika da dostavi podatke o tome koji organ Grada Zrenjanina je, na kojoj sednici i kog dana doneo pomenuti elaborat. Sindikat je zatražio i da im se dostavi kopija tog dokumenta.

Sindikatu je danas stigao odgovor Gradske uprave u kojem ih obaveštavaju da, zbog povećanog obima posla, nisu u mogućnosti da postupe po njihovom zahtevu i da je određen novi naknadni rok za postupanje po zahtevu koji ne može biti duži od 40 dana od dana njegovog prijema.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) nedavno je najavio da će podneti tužbe i krivične prijave protiv gradonačelnika Zrenjanina i drugih odgovornih lica u lokalnoj samoupravi ukoliko, kako se navodi u saopštenju, nastave protivzakonitu opstrukciju upisa učenika u Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić“ u školskoj 2024/25. godini.

„Organi i funkcioneri grada moraju da postupaju po važećoj Pokrajinskoj skupštinskoj odluci o mreži srednjih škola, a ne prema svom hiru i želji da se ta odluka izmeni“, naveo je NSPRS.

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*