Subotica: „Katanac“ na školu punu đaka po zakonu ?

vojv-katanac_620x0

SUBOTIČKA OŠ „Miloš Crnjanski“ ima manje od 400 učenika, pri čemu se u njenoj neposrednoj blizini, čak u istom dvorištu, nalazi još jedna škola. Osim toga, zgrada nema rešen imovinsko-pravni status, a nastava se organizuje u prostorijama Više pedagoške škole. Sve to su razlozi zašto ona ne ispunjava zakonske osnove da postoji, te je u cilju optimizacije školske mreže predloženo njeno gašenje.Ovo su zaključci Akta o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Subotice, koji je, po nalogu Ministarstva prosvete, izradila subotička lokalna samouprava u aprilu 2017, kada je, prema rečima nadležnih, bio predstavljen Aktivu direktora.

U elaboratu su sagledani broj budućih osnovaca, geografski, demografski, ekonomski, socijalni i obrazovni aspekt razvoja grada, kao i ispunjavanje kriterijuma predviđenih zakonom – objašnjava Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. – Škola ima 355 učenika, a prema zakonu najbliža druga škola mora da bude udaljena najmanje dva kilometra, a ovde u istom dvorištu imamo OŠ „Jovan Mikić“. Na osnovu člana zakona, preloženi model optimizacije u Subotici podrazumevao bi prestanak rada OŠ „Miloš Crnjanski“ – odeljenja bi se pripojila susednoj školi.

Prema njenim rečima, rukovodstvo škole je pre godinu dana upoznato s planom racionalizacije, ali očigledno o tome nije obavestilo roditelje. Zato su se roditelji digli na noge, apelujući da se zaustavi gašenje škole.

- Ovakve stvari se ne govore dve nedelje pre kraja školske godine, već na njenom početku, kako bi roditelji imali vremena da odaberu novu školu za dete – kaže zabrinuta majka, učesnica protesta na kome se u ponedeljak okupilo 250 roditelja.

U lokalnoj samoupravi obećavaju da će se truditi da zaposleni i đaci ne budu oštećeni prilikom pripajanja i da će u dogovoru s resornim ministarstvom učiniti sve da nastavnici ne ostanu bez norme.

GRAD I POKRAJINA DA AMINUJU

GRAD je izradio predlog akta o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Subotice koji će uskoro biti predstavljen Gradskom veću, a potom i na Skupštini. Ako se usvoji, saglasnost treba da da APV, a potom i Ministarstvo prosvete.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*