Svaki deveti učenik napusti osnovnu školu

djaci
Iz godine u godinu smanjuje se broj učenika u obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji Vojvodine, kako zbog smanjenja nataliteta, tako i zbog osipanja dece pri prelasku iz jednog nivoa obrazovanja u naredni. Takođe, postoje i znatne razlike u broju učenika upisanih u prvi razred osnovne, odnosno srednje škole, a broj učenika koji su došli u srednju školu znato je manji od onih koji je završe, navodi se u Analizi uzroka smanjenja broje dece upisanih u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole na teritoriji Vojvodine koju je sačinio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, koju treba da usvoji Skupština Vojvodine.U obimnom dokumentu navodi se da se u 45 lokalnih samouprava u Vojvodine u prvi razred osnovne škole 2003/2004. (koja je uzeta kao godina praćenja) upisal 21.981 učenik, a osmi je zaršilo njih 19.993, odnosno manje za devet odsto. Osipanje učenika još je veće kada su u pitanju srednje škole, jer  četvrogodišnje ili trogodišnje srednje obazovanje završi njih 17.416. Ukupuno osipanje učenika od prvog razreda osnovne škole do kraja srednjeg obrazovanja je 20.77 odsto.

Najveće osipanje učenika za generaciju 2003/2004. beleži se u opštinama Beočin, Bela Crkva, Nova Crnja, Sečanj, Novi Kneževac, Žitište, Novi Bečej, Kanjiža, Senta i Opovo, koje su imale osipanje iznad 20 procenata. Najveći deo ovih opština nalazi se na teritoriji Banata, ili u pograničnim područjima s većim brojem pripadnika nacionalnih manjina, nerazvijenim opštinama. Stoga, smatraju autori analize, razlozi prekidanja započetog osnovnog obrazovanja mogu biti uzrokovani siromaštvom, slabom saobraćajnom povezanošću, nerazvijenim institucijama, odlazak u inostranstvo… Takođe, napominje se u dokumentu, za ovu generaciju u nekim vojvođanskim opštinama došlo je do povećanja broja učenika zbog migracija ka većim gradovima, pa je tako povećan broj učenika u Novom Sadu i Temerinu, dok je taj broj u Sremskim Karlovcima ostao isti.

Kao najčešći uzroci osipanja učenika iz redovnog sistema osnovnog obrazovanja u Vojvodini navode se ponavljanje razreda, najizraženije u Alibunaru i Beočinu, presenjenje u inostranstvo, najviše u Sečnju, prelazak u druge škole van teritorije Vojvodine, najizraženije u Titelu i Pećincima. Dalja analiza podataka ukazuje na to da se povećava broj dece koja prelaze iz redovnih osnovnih škola u škole za učenike sa smetnjama u razvoju, što je posebno izraženo u Bačkom Petrovcu, Novom Bečeju, Novoj Crnji i Kuli.

Analiza ukazuje i da iz godine u godinu varira broj učenika koji prekidaju školovanje zbog vaspitne zanemarenosti, najizraženije u Žitištu, materijalnih razloga, takođe najviše u ovoj opštini, i neadekvatne saobraćajne veze, zabeleženo u Beloj Crkvi, Žitištu i Šidu. Od 448 osnovaca koji su 2010/2011. ponavljali razred, samo njih 200, što je manje od polovine, to je učinilo i u narednoj školskoj godini, dok je više od polovine napustilo školu.

U prvi razred srednjih škola u Vojvodini školske 2013/2014. upisalo se 3.329 osnovaca manje u odnosu na broj upisan tri godine ranije. Već nakon prve godine srednje škole smanjio se broj učenika za 1.577, nakon druge još za 807, a srednju školom mahom su završili samo oni sa četvorogodišnjim trajanjem. Najveće osipanje srednjoškolaca zabeleženo je u Irigu, Žablju, Adi, Kovinu, Kuli i Novom Kneževcu.

Kao razlozi za napuštanje srednje škole u najvećem procentu navode se ponavljači. Najviše učenika koji su ponavljali razred u srednjoj školi zabeležen je u Vrbasu, Apatinu, Šidu, Beloj Crkvi i Staroj Pazovi. Prekid školovanja zbog materijalnih razloga i vaspitne zanemarenosti najviše je zabeležen u Šidu, Irigu i Adi. Materijalni razlozi ponajviše jesu uzroci prekida školovanja u trogodišnjem srednjem obrazovanju u Čoki, Vrbasu i Bačkoj Topoli.

Bez obzira na dužinu trajanja obrazovanja, kao razlozi za napuštanje škole najčešće se navode veliki broj izostanaka i loše ocene, nezainteresovanost za pohađanje škole, prelazak na vanredno školovanje.

LjMalešević

 

Pet opština nema srednje obrazovanje

Srednje obrazovanje nije organizovano u Beočinu, Žitištu, Malom Iđošu i Plandištu. Na teritoriji Vojvodine u 34 opštine i šest gradova postoji 131 srednja škola: 25 gimnazija, 75 stručnih škola, 11 mešovitih škola, deset umetničkih i deset srednjih škola za učenike sa smetnjama u razvoju.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*