Svetosavski protest prosvete

ivancevic

Sada već tradicionalno, treću godinu za redom, prosvetni radnici organizuju svetosavski protest koji, prema najavama Sindikata prosvetnih radnika Srbije, neće izostati ni ove godine.

Pre više od dve godine prosveta je stupila u ozbiljan i do tada najduži štrajk koji je okončan potpisivanjem dogovora sa vladom Srbije i tadašnjim ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

Razlozi za tadašnji štrajk bili su mnogobrojni, kažu sindikati, dodajući da je većina tih razloga i danas aktuelna.

“Problemi? Uvek se to kada odgovara vlastima kaže “Plate”, kao, mi hoćemo plate. Nećemo mi plate, mi hoćemo da se to uredi, da to, kad je pitanju školstvo, bude onako kako je to i u drugim zemljama – pričamo o razvijenim zemljama, kako je u okruženju. Vlast se stalno poziva na okruženje, Bosna, Makedonija, Hrvatska, ali uglavnom u celom tom okruženju mi smo najgori. Najniže su plate u Srbiji, neuređeni prostori, jedno vreme se nešto malo organizovalo oko sređivanja škola, sada i to stalo. Stalno se priča biće, međutim prolaze godine”, rekao je Milorad Ivančević iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Školstvo je oblast u koju mora konstantno da se ulaže, kaže Ivančević, navodeći da, na primer, veliki broj škola u Srbiji nema adekvatne računare, a da se planira uvođenje informatike, te se postavlja logično pitanje – na koji način će ta nastava biti izvođena kada nema osnovnih sredstava za rad? Uvođenje pametnih tehnologija u nastavu takođe je na niskom nivou, kaže Ivančević.

Mnoge škole, pa i u Novom Sadu, nemaju sale za fizičko, ili su veoma lošem stanju. On podseća i da je Vlada obećala uvođenje platnih razreda, koji još uvek nisu uvedeni.

“U suštini, kad uvedu platne razrede i izjednače plate, ne mislim jednake plate, nego se izjednači rang plata. Rang plate za visoko obrazovanje je, recimo, od 50.000 do 100.000 dinara, pa se onda gleda ko će imati 50 a ko 100 hiljada. Onda srednje obrazovanje, rang plate ne može biti preko 50.000 i tu bi, u suštini, izgubili razni politički kadrovi koji bi dobili mnogo manje plate u raznim drugim oblastima. Jer sada srednja stručna sprema ima i po 70.000 do 80.000 dinara možda i više, a javni servis je i ne zarađuje on platu u suštini, svi mi radimo isto”, naveo je Ivančević.
Opravdanje za neuvođenje obećanih platnih razreda vlast vidi u novoj vladi, novom ministru, nepodeljenim nadležnostima, kaže Ivančević, podsećajući da je trebalo da platni razredi budu uvedeni još od 1. januara 2016. godine, pa je to pomereno za 1. januar 2017, što opet nije ispunjeno.

Kako je navedeno u saopštenju ovog sindikata, protest će biti održan u Beogradu sutra sa početkom u 12 časova, a kako su naveli u saopštenju, protest održavaju pred Svetog Savu, školsku slavu, zbog toga što je sada značaj i ugled koji je škola dobila zhvaljujući ovom prosvetitelju značajno urušen, čime, kako navode, “poništavaju delo i vređaju uspomenu na velikana”.

Izvor: Kanal9

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*