Svi đaci u klupama od 1. septembra, časovi 45 minuta?

sind-e1629289120685-1000x560

Ministarstvo prosvete teži tome da školska godina počne regularno, da svi učenici krenu na redovnu nastavu i da časovi traju po 45 minuta.

Međutim, konačna odluka o tome kako će škole raditi od 1. septembra biće doneta posle sednice Kriznog štaba u ponedeljak, potvrdili su za Danas Zvonimir Jović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, posle sastanka sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

Ilić kaže da je na sastanku iznet plan da bi svaka školska uprava trebalo da prati epidemiološku situaciju u školama i da se spram toga donose odluke na koji način će se organizovati nastava.
To praktično znači da će, tamo gde bude buknula epidemija, svaka škola pojedinačno odlučivati da li će se preći kompletno na onlajn nastavu ili će se raditi po kombinovanom modelu, kakav je bio i prošle školske godine.

Ministarstvo prosvete u saopštenju posle sastanka sa sindikatima prenosi reči ministra Ružića, koji je istakao da se odluka o modelu nastave očekuje na sednici Kriznog štaba, koja treba da se održi u najskorijem roku, te će zaposleni u školama imati dovoljno vremena da se spreme za početak nastave.

U saopštenju je navedeno i da su se svi učesnici sastanka složili da je redovna nastava najbolja opcija za svu decu, a istaknuta je i važnost vakcinacije prosvetnih radnika kao jednog od faktora da od 1. septembra tako i bude.

„Tome najviše i težimo“, kazao je Ružić i dodao da je iznad svega važnije zdravlje i dece i zaposlenih, te da će se ponajviše saslušati šta zdravstvena struka kaže.

Naredni sastanak ministra i predstavnika sindikata biće održan posle sednice Kriznog štaba na kojoj bi se dogovorila primena odluke o modelu nastave.

Podsetivši da je vakcina civilizacijska tekovina i jedina opcija da se što pre vratimo uobičajenim aktivnostima, Ružić je istakao da razume da i dalje postoje nedoumice koje se mogu rešiti edukacijom i razgovorima sa relevantnim zdravstvenim radnicima.

„Još uvek ima puno prosvetnih radnika koji se nisu vakcinisali i važno je da im obezbedimo odgovore na eventualna pitanja“, rekao je Ružić i dodao da će se u narednom periodu održati vebinari i susreti sa zaposlenima.

Na sastanku su bili Zvonimir Jović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Srđan Slović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, Valentina Ilić, iz Sindikata obrazovanja Srbije i Slobodan Brajković iz Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*