Svi za prava – prava za sve

prava4
Đaci Inkluzivno-kreativnog centra SOŠO “Milan Petrović” započeli su danas projekat “Svi za prava – prava za sve” u kojem će, zajedno s vršnjacima iz 20 srednjih škola u Vojvodini, učestvovati u kreiranju onlajn video-igrice o ljudskim pravima, kratkih filmova i pozorišne predstave.
Foto: R. Hadžić

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekla Marija Popović iz Studentskog kulturnog centra Novi Sad, projekat će obuhvatiti 20 radionica o ljudskim pravima, kreiranje igrice koja će biti postavljena na “Fejsbuk”, onlajn takmičenje, razvoj pozorišne predstave o ljudskim pravima, pravljenje četiri kratka filma i pet javnih događaja.

Kampanju ćemo napraviti u Subotici, Somboru, Kikindi, Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, gde će biti prikazani filmovi i predstava, a imaćemo i izložbe i koncerte… – rekla je Marija Popović.

Projekat, čiji je nosilac SKC NS, finansirala je Evropska unija, a predstavnica Delegacije EU u Srbiji Snježana Đukić istakla je da je poštovanje ljudskih prava osnovna politika koju Evropska unija sprovodi na Balkanu.

– Ovaj projekat doprineće dinamičnijoj edukaciji srednjoškolaca o temi ljudskih prava i naša kancelarija će nastaviti da podržava takve projekte – rekla je Snježana Đukić.

Cilj projekta je da doprinese otklanjanju kršenja ljudskih prava te da pomogne aktivnom i dinamičnom obrazovanju mladih u Vojvodini u oblasti zaštite ljudskih prava i da obezbedi interkulturne susrete, dijalog i učenje. Jedna od institucija koje su podržale ovu akciju je i Kancelarija pokrajinskog ombudsmana.

– Danas je pred nama početak projekta “Svi za prava – prava za sve”, što bi mogao čak biti i slogan ombudsmana – rekla je zamenica pokrajinskog ombudsmana za prava deteta Marija Kordić. – Naš mandat je zaštita i unapređenje prava ljudi, a samim tim imamo zadatak i da obrazujemo građane o njihovim pravima. U ovom projektu ćemo kroz radionice naučiti decu i mlade kako da nam se obrate jer se pokazalo da se oni još uvek nedovoljno obraćaju zaštitnicima građana.

Projekat će trajati 15 meseci, a Nemanja Vuković iz KC NS-a je istakao da je projekat značajan zato što je deo pristupnih pregovora s Evropskom unijom te da će sve što nastane iz njega biti dostupno ne samo srednjoškolcime već i svima koji žele da nešto nauče o ljudskim pravima.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*